Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenDag van het onderwijsDocent van het Jaar-verkiezing

Francesco Picchioni

Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen
Francesco Picchioni

Francesco Picchioni (1971) is hoogleraar Chemische technologie. Hij studeerde en promoveerde aan de Universiteit van Pisa. In 2010 werd hij verkozen tot Gouden Docent 2010: een prijs van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging om initiatieven en innovatie in het scheikundeonderwijs te stimuleren.

In 2000 vertrok Picchioni vanuit Italië naar Eindhoven en hij is sinds 2003 werkzaam aan de RUG. In korte tijd wist hij zich het Nederlands eigen te maken. Francesco (zoals de studenten hem moeten noemen) wil absoluut niet aangesproken worden met ‘u’. Dit niet alleen omdat hij zich dan misschien oud voelt, maar ook om dicht bij zijn studenten te staan. Picchioni weet bij elk college een goede balans te vinden tussen moeilijke en minder moeilijke onderwerpen. De studenten worden goed bij de les gehouden door een afwisseling van humor, vragen, anekdotes en serieuzere gedeelten. Moeiteloos krijgt hij reacties en enthousiasme bij de studenten los, terwijl hij nergens wetenschappelijke attitude en niveau inlevert. Ondanks zijn volle agenda kunnen studenten steeds bij hem binnenlopen en zal hij ze zo snel mogelijk helpen. Ook is Picchioni erg betrokken bij de kwaliteitszorg van de opleiding. Hij is niet alleen actief in de opleidingscommissie, maar heeft zichzelf vrijwillig opgeworpen als bachelorcoördinator. Hij staat altijd open voor kritiek en verbeteringen. Dankzij hem zijn er responsiegroepen gekomen om een vak te bespreken, waardoor het contact directer is en de feedback snel verwerkt kan worden.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:51