Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. G.A. Huls: Hematologie: kunst en kunde

Wanneer:di 25-04-2017 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Hematologie is het vakgebied binnen de Inwendige Geneeskunde dat zich bezig houdt met bloed. Wetenschappelijke ontwikkelingen in de laboratoriumvakken moleculaire biologie, biochemie, genetica en immunologie hebben veel inzichten gegeven in de pathofysiologie van hematologische ziekten. Daardoor is de hematologie geëvolueerd van een descriptief vak naar een vak dat diep is geworteld in biologische mechanismen. Deze ontwikkelingen hebben ‘precisie geneeskunde’ geïntroduceerd in de hematologie. Bij ‘precisie geneeskunde’ (‘precision medicine’) is de behandeling afgestemd op genetische kenmerken, specifieke bio-merkers of het fenotype van de ziekte, met als doel zowel de uitkomst van de behandeling te verbeteren als bijwerkingen te verminderen.

Vanuit het perspectief van deze ontwikkelingen neemt prof.dr. Gerwin Huls ons mee naar zijn spreekkamer. Hier komen kunst en kunde samen. Maar hoe hard is de kunde? Hoe solide de data? Wat is de kunst van het vak? De kunst van het vak is misschien het best te omschrijven als de praktische kennis waardoor we impliciet inzicht in de biologie en fysiologie, onze klinische expertise, ons gezond verstand en onze ervaring met de betreffende patiëntengroep gebruiken om samen met de individuele patiënt het optimale diagnostisch- en behandeltraject te bepalen.

Maar weten en meten we wel wat de patiënt wil? Op onze afdeling moeten we nu over 1500 kwaliteitsindicatoren informatie aanleveren bij kwaliteit-uitvragers. Het is opmerkelijk dat kwaliteit van leven als kwaliteitsindicator ontbreekt. Terwijl de patiënt uiteindelijk zo lang mogelijk met goede kwaliteit wil leven. Samenvattend: de wetenschap (de kunde) heeft ons veel gebracht, maar de kunst (de impliciete praktische kennis nodig voor de vertaling van de kennis naar de individuele patiënt) zal altijd belangrijk blijven.

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. G.A. Huls
  • Titel: Hematologie: kunst en kunde
  • Leeropdracht: Hematologie, in het bijzonder hemato-oncologie
  • Faculteit: Medische Wetenschappen
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier
printView this page in: English