Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. E. Hak: Houdbaarheidsdatum van preventieve geneesmiddelprogramma’s

Wanneer:di 14-02-2017 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Eelko Hak
Eelko Hak

In het jaar 2030 is meer dan een derde van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar en zal meer dan een derde één of meer chronische ziekten ontwikkelen. Primaire preventieprogramma’s (systematische programma’s om ziekte te voorkomen) en secundaire preventieprogramma’s, die zich richten op het voorkomen van complicaties van ziekte, zullen essentieel zijn om de gezondheidszorg op peil te houden.

Preventieve farmaceutische zorg is een essentieel onderdeel geworden van preventie. Meer dan een miljoen ouderen in Nederland slikken dagelijks meer dan vijf tabletten en een vijfde van de 75-plussers slikt zelfs meer dan negen verschillende geneesmiddelen per dag. Een groot deel hiervan zijn preventieve geneesmiddelen. En er komen steeds sneller, veel meer en betere preventieve geneesmiddelen op de markt, waaronder vaccins. Nu al laten twee miljoen Nederlanders zich jaarlijks vaccineren tegen influenza. Via het Rijksvaccinatieprogamma, een van de succesvolste preventieve vaccinatieprogramma’s ter wereld, beginnen jaarlijks 180.000 baby’s aan een preventieprogramma met zeven verschillende vaccins tegen twaalf, vaak dodelijke, infectieziekten. Innovatie in de preventieve farmaceutische zorg is daarom cruciaal om de bevolking het meest optimale preventieprogramma te kunnen aanbieden.

Klinische farmacoepidemiologie is de wetenschap die de effecten en bijwerkingen, als ook het gebruik van geneesmiddelen in groepen mensen bestudeert. In zijn oratie schetst de klinisch farmacoepidemioloog professor Eelko Hak hoe op systematische wijze innovatie in de preventieve geneesmiddelenzorg tot stand kan komen, welke rol big data, bijvoorbeeld van het Groningse Lifelines-cohort en de prescriptiedatabase IADB.nl, hierin kunnen hebben, en welke farmacoepidemiologische methodieken hiervoor nodig zijn.

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. E. Hak
  • Titel: Houdbaarheidsdatum van preventieve geneesmiddelprogramma’s
  • Leeropdracht: Klinische Farmacoepidemiologie
  • Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen