Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. K.R. Timmermans: Wier zoekt boer: naar duurzame marien plantaardige biomassa!

Wanneer:di 10-11-2015 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Klaas Timmermans
Klaas Timmermans
Prof.dr. Klaas R. Timmermans, hoogleraar Marien Plantaardige Biomassa, benadrukt tijdens zijn oratie het belang van fundamenteel wetenschappelijk onderzoek voor een duurzame productie van mariene micro-algen, zeewieren en zout-tolerante planten als toekomstige bron voor voedsel en energie.


Traditionele landbouwgronden raken op of uitgeput, terwijl steeds meer mensen moeten worden gevoed met hoogwaardige eiwitten en voorzien van voldoende energie voor een aangenaam leven. Marine micro-algen, zeewieren en zout-tolerante planten groeien op zonlicht, koolstofdioxide en voedingsstoffen opgelost in zeewater, en produceren waardevolle biomassa en zuurstof. De zeeën en oceanen op aarde bieden veel mogelijkheden voor een werkelijk duurzame en efficiënte productie van deze plantaardige biomassa, die als grondstof gebruikt kan worden voor voedsel, chemicaliën en energie.

Voor het zover is moeten echter nog vele vragen worden beantwoord, zoals: hoeveel marien plantaardige biomassa kunnen zeeën en oceanen werkelijk produceren, hoe gebeurt dat op een ecologisch verantwoorde manier en kunnen we productievere rassen selecteren? Met antwoorden op deze vragen ligt er een zeer aantrekkelijk toekomstperspectief: hoogwaardige plantaardige voedselproductie, schonere zeeën en oceanen, verhoogde biodiversiteit en een onuitputtelijke bron van CO2-neutrale energie. In de nieuwe leerstoel Marien Plantaardige Biomassa wil Timmermans de grote wetenschappelijke en maatschappelijke uitdaging aangaan om met fysiologisch, ecologisch en genetisch onderzoek fundamentele kennis te vergaren en te delen met bedrijven. En zo de overgang naar een mariene bio-based economie mogelijk te maken.

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. K.R. Timmermans
  • Titel: Wier zoekt boer: naar duurzame marien plantaardige biomassa!
  • Leeropdracht: Marien plantaardige biomassa
  • Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
printView this page in: English