Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. prof.dr. F.A. Hindriks: Gedeelde verantwoordelijkheid in een verdeelde samenleving

Wanneer:di 06-10-2015 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

In de participatiemaatschappij staat het nemen van individuele verantwoordelijkheid voorop. Die nadruk is misplaatst zo lang we nog in een verdeelde maatschappij leven, stelt prof.dr. Frank Hindriks in zijn oratie. De kansen om een baan te krijgen en promotie te maken zijn bijvoorbeeld niet gelijk verdeeld tussen rijk en arm en tussen mannen en vrouwen.

Het is riskant om in een deels onrechtvaardige samenleving het nemen van individuele verantwoordelijkheid te benadrukken. Iemand die niet volledig participeert kan dan makkelijk onterecht weggezet worden als iemand die zijn of haar verantwoordelijkheid niet heeft genomen. Dat maakt het alleen nog maar moeilijker voor zo iemand om te participeren. Dit is de paradox van de participatiemaatschappij. Volgens deze participatieparadox kan een oproep tot participatie leiden tot uitsluiting, met name als kansen ongelijk verdeeld zijn. Het is dan ook van cruciaal belang dat wij gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen om onze samenleving rechtvaardiger te maken. Pas als we die gedeelde verantwoordelijkheid hebben genomen is oproepen tot participatie zonder problemen.

Frank Hindriks
Frank Hindriks

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. F.A. Hindriks
  • Titel: Gedeelde verantwoordelijkheid in een verdeelde samenleving
  • Leeropdracht: Ethiek, Sociale en Politieke Filosofie
  • Faculteit: Wijsbegeerte
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het online aanmeldingsformulier
printView this page in: English