Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsEvents and open days

Lezing: New Horizons passeert Pluto

Wanneer:di 14-07-2015 19:30 - 20:30
Waar:Infoversum, Vrydemalaan 2, Groningen

Na een reis van 9 jaar en meer dan 5 miljard kilometer scheert de New Horizons ruimtesonde op dinsdag 14 juli langs dwergplaneet Pluto. Voor deze historische gebeurtenis geeft Infoversum in samenwerking met Blaauw Sterrenwacht een speciale show voor algemeen publiek met spectaculaire beelden op het gigantische full dome scherm van 630 m2.

Nog nooit zó dichtbij Pluto
New Horizons is de eerste missie van een ruimtesonde naar de dwergplaneet Pluto. De NASA lanceerde deze onbemande missie met een Atlas 5-raket op 19 januari 2006. Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis die New Horizons heeft afgelegd door het zonnestelsel. Op zijn lange reis naar Pluto is de ruimtesonde langs Jupiter gevlogen en heeft de banen van Saturnus en Uranus inmiddels gepasseerd. Nu al overtreffen de foto’s van New Horizons de scherpste Hubble opnames van Pluto en zijn vijf maantjes. Bij de dichtste nadering op 14 juli is de sonde nog maar 12.500 kilometer verwijderd van het oppervlak van de dwergplaneet, ongeveer zo dichtbij als een GPS satelliet bij de Aarde. Naarmate de ruimtesonde dichterbij nadert, geven de beelden meer en meer detail prijs van deze verre ijskoude en nog onbekende wereld. Nog nooit eerder zagen we Pluto van zo dichtbij! Hier kun je de ontwikkelingen op de voet volgen.

Aanmelden

Deze lezing vindt plaats op dinsdag 14 juli van 19:30 - 20:30 in het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. De voertaal is Nederlands en de lezing is voor algemeen publiek. Tickets zijn voor €7,50 te verkrijgen via www.infoversum.nl of aan de kassa. Meld je ook aan voor het Facebook event.

Dit evenement wordt georganiseerd door het Infoversum in samenwerking met de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen.