Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsEvents and open days

Lezing: New Horizons passeert Pluto: de eerste resultaten

Wanneer:di 18-08-2015 19:30 - 20:30
Waar:Infoversum, Vrydemalaan 2, Groningen

Slechts een maand geleden, op dinsdag 14 juli 2015, scheerde ruimtesonde New Horizons langs dwergplaneet Pluto en maakte de scherpste opnamen ooit van deze onbekende wereld. De eerste adembenemende foto's zijn nu al binnen en overtreffen alle verwachtingen. Full dome theater Infoversum geeft in samenwerking met Blaauw Sterrenwacht een speciale show over de eerste resultaten van New Horizons op dinsdag 18 augustus 2015 om 19:30.

Unieke wereld
Sterrenkundige Marlies van de Weijgaert neemt het publiek mee op de reis die de sonde heeft afgelegd door het zonnestelsel langs Pluto en Charon. De oogst aan nieuwe resultaten zal in deze lezing worden gepresenteerd. Pluto blijkt een grote verrassing: geen dode wereld maar vol activiteit. Stromende gletsjers van stikstofijs vormen gesegmenteerde patronen en 3 kilometer hoge bergen van waterijs worden omhoog gestuwd door nog onbekende krachten. Nevels reiken tot wel 130 kilometer boven het oppervlak en veroorzaken een rode neerslag op Pluto. Ook het oppervlak van Charon blijkt piepjong met recent gevormde kraters, kliffen en valleien die oude inslagkraters hebben weggevaagd. En op de kleinere maantjes zien we mogelijk tekenen van een gevarieerde samenstelling. Pluto blijkt een unieke wereld die de huidige ideeën over de vorming van ons zonnestelsel zal laten herzien.

Aanmelden

Deze lezing vindt plaats op dinsdag 18 augustus van 19:30 - 20:30 in het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. De voertaal is Nederlands en de lezing is voor algemeen publiek. Tickets zijn voor €7,50 te verkrijgen via www.infoversum.nl of aan de kassa. Meld je ook aan voor het Facebook event.

Dit evenement wordt georganiseerd door het Infoversum in samenwerking met de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen.