Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsEvents and open days

Lezing: Het Coole Heelal: De ALMA telescoop kijkt verder dan ooit

Wanneer:do 28-05-2015 20:00 - 21:00
Waar:Infoversum, Vrydemalaan 2, Groningen

Sterrenkundige Joost Adema van het Kapteyn Instituut geeft a.s. donderdag 28 mei een lezing in het Infoversum over de laatste ontwikkelingen van de ALMA telescoop in de Atacamawoestijn van noord-Chili. Dit is de tweede lezing in de nieuwe maandelijkse serie sterrenkunde lezingen van het Infoversum en de Blaauw Sterrenwacht. De lezing wordt in de 20 meter koepelzaal van het Infoversum gegeven en krijgt een unieke extra dimensie met full dome beelden van het heelal.  

ALMA, wat staat voor Atacama Large Millimeter Array, is het grootste astronomische project ter wereld, bestaand uit 66 radioschotels van 7 tot 12 meter in diameter op 5 kilometer hoogte in het Chileense Andesgebergte. Het grote aantal antennes geeft ALMA de mogelijkheid om met zeer hoge precisie in te zoomen op details. De straling die ALMA waarneemt is afkomstig van de állervroegste sterrenstelsels in het heelal, maar ook van nabije uitgestrekte koele wolken. Deze wolken zijn de kraamkamers van sterren en planeten van ons universum en gaan dus over één van de grootste geheimen die het heelal heeft: de bron van al het leven.

Ir. Joost Adema werkt met zijn Groningse onderzoeksgroep van het Kapteyn Instituut van de RUG in samenwerking met NOVA al jaren aan Band 5, een van de belangrijkste detectoren van de ALMA telescoop. Op dit moment arriveren de eerste Band 5 ontvangers voor ALMA in Chili en eind dit jaar beginnen de eerste waarnemingen met de nieuwe Groningse instrumenten. Adema neemt ons in zijn lezing mee naar het zogenaamde ‘koele heelal’ dat hiermee onderzocht zal worden en waar ook onze planeet deel van uitmaakt. De lezing wordt geïllustreerd met full dome beelden van ALMA en het heelal op het 630 m2 grote scherm in de koepelzaal van Infoversum.

Voor meer informatie over ALMA:
www.eso.org/public/netherlands/teles-instr/alma/
www.almaobservatory.org

Vooraf al meer weten? Kijk naar de volgende TV uitzending:
http://www.uitzending.net/gemist/137482/Nederland-2/Labyrint.html

Aanmelden

Deze lezing wordt gegeven op donderdag 28 mei van 20:00 - 21:00 in het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. De lezing wordt georganiseerd door het Infoversum in samenwerking met de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen. Tickets zijn hier voor €7,50 verkrijgbaar.