Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagen

Uitreiking Aletta Jacobsprijs 2014

Wanneer:vr 07-03-2014 om 15:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, groningen

De Aletta Jacobsprijs 2014 is toegekend aan Noeleen Heyzer, Under-Secretary-General of the United Nations en Executive Secretary van de United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP). Ze krijgt de prijs vanwege haar brede inzet voor een betere behandeling van vrouwen, specifiek in Azië. De prijs wordt op 7 maart uitgereikt door rector magnificus van de RUG Elmer Sterken. Het is de eerste keer dat een buitenlandse vrouw de Aletta Jacobsprijs krijgt.

Volgens juryvoorzitter prof. dr. Janka Stoker is Heyzer hét toonbeeld van de hedendaagse Aletta: ‘Na haar proefschrift over gelijke rechten en kansen voor vrouwen in Cambridge te hebben afgerond, trok ze de wijde wereld in om op rubberplantages en in een katoenfabriek te strijden voor hetzelfde thema. Heyzer heeft zich dus niet alleen wetenschappelijk maar vooral ook in de praktijk voortdurend sterk gemaakt voor het verbeteren van de positie van vrouwen, vooral in ontwikkelingslanden’. Voor meer informatie, zie het persbericht

Programma

15.00 uur Welkom en inloop

15.30 uur Opening door prof. dr. Elmer Sterken, Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen

Programma Duurzame maatschappij:

  • dr. Padma Rao Sahib, onderzoeker aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen: ‘An impact evaluation of Dutch development aid to Indian NGOs’
  • drs. Hedy d’Ancona interviewt dr. Noeleen Heyzer Uitreiking Aletta Jacobs Prijs
  • Juryrapport door prof. dr. Janka Stoker, voorzitter van de jury

16.20 uur Uitreiking Aletta Jacobs Prijs

  • Juryrapport door prof. dr. Janka Stoker, voorzitter van de jury
  • Uitreiking Aletta Jacobs Prijs 2014 door prof. dr. Elmer Sterken
  • Dankwoord door dr. Noeleen Heyzer

16.45 uur Onthulling portret Aletta Jacobs
Korte toelichting door prof. dr. Mineke Bosch op het portret van Aletta Jacobs door Isaäc Israels dat aan de RUG wordt aangeboden in het kader van het project Illustra 2014. Verplaatsing naar het trappenhuis en onthulling van het portret.

17.00 uur Receptie in de Spiegelzaal en aansluitend buffet in de Spiegelzaal en in de Bruinszaal.
Bezichtiging Illustra 2014, virtuele expositie van vrouwelijke geleerden.

18.45 uur Verzamelen in de hal van het Academiegebouw voor vertrek naar een van de locaties van Aletta de Musical.

19.30 uur Aletta de Musical (première)
Een musical over het leven van Aletta Jacobs, geproduceerd en uitgevoerd door GOOV Muziektheater. De uitvoering vindt plaats in en rondom de Stadsschouwburg Groningen.

22.30 uur Einde programma

Locaties

  • Prijsuitreiking - Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen
  • Virtuele expositie Illustra 2014 - Academiegebouw (met behulp van apps als Layar en Junaio is de expositie te bezichtigen)
  • Aletta de Musical - Twee locaties in de stad Groningen en de Stadsschouwburg Groningen. Voor indeling en eventueel vervoer naar de locaties wordt u om 18.45 uur in de hal van het Academiegebouw verwacht.
printView this page in: English