Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagen

Congres ter ere honderdste geboortedag astronoom Adriaan Blaauw (7 en 8 april)

Wanneer:ma 07-04-2014 10:00 - 18:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, 9712 CP Groningen, Senaatskamer

Op 7 en 8 april organiseert het Kapteyn Instituut van de RUG een internationaal congres gewijd aan Prof. Dr. Adriaan Blaauw, die honderd jaar geleden, op 12 april 1914, werd geboren en die sinds de jaren ‘50 van enorme betekenis is geweest voor de sterrenkunde in Groningen, Nederland en de wereld.

Adriaan Blaauw (1914-2010)
Adriaan Blaauw (1914-2010)

Tijdens het congres zullen twee onderwerpen centraal staan: het leven en werk van Adriaan Blaauw en de huidige stand van zaken van diens wetenschapsveld. Er zullen zowel historisch zeer interessante lezingen zijn over Adriaan Blaauw en de sterrenkunde in de 20e eeuw, als lezingen van internationale experts over stervorming en de structuur van ons melkwegstel, een onderwerp dat juist op dit moment zeer actueel is, door de recente lancering van de GAIA-satelliet.

Locatie

7 april, 10.00-18.00 uur: Academy building of the University of Groningen (City Centre), Broerstraat 5, 9712 CP Groningen, Senate room (first floor).

8 april, 9.00-17.00 uur: Duisenberg Building of the University of Groningen (Zernike Campus), Nettelbosje 2, 9747 AE Groningen, Blauwe Zaal (Room nr. 5412, ground floor)

Meer informatie

"Star Formation and Galactic Structure — a Centennial Cruise honoring Adriaan Blaauw as Cartographer of the Heavens"

Over Adriaan Blaauw

Adriaan Blaauw, die wordt beschouwd als éé n van de meest invloedrijke astronomen van de twintigste eeuw, heeft zich tijdens zijn lange leven als wetenschappelijk onderzoeker en als bestuurder verdienstelijk gemaakt op nationaal, Europees en mondiaal niveau. Met zijn onderzoek aan de vorming van sterren en de levensloop van jonge en zware sterren, brak hij in de jaren ‘50 van de vorige eeuw door in de internationale sterrenkunde. Hij ontdekte de zogenoemde “runaway” sterren, die zich met grote snelheid van hun ontstaansgebied verwijderen. Later, als voorzitter van de programmacommissie van de Hipparcos-satelliet, waarin posities en bewegingen van meer dan 100.000 sterren nauwkeurig zijn bepaald, is hij de wegbereider geweest voor het huidige wetenschappelijke onderzoek naar de structuur van ons melkwegstelsel met behulp van de ruimtesatellieten Herschel en de eind afgelopen jaar gelanceerde Gaia. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste 3D-kaart van ons melkwegstelsel een feit zal zijn. De bijnaam “Kartograaf van de hemel” heeft Adriaan Blaauw vooral aan dit onderzoek te danken.

Adriaan Blaauw heeft vele nationale en internationale bestuursfuncties bekleed. In 1957 werd hij aangesteld als hoogleraar en directeur van het Kapteyn Instituut. Als bestuurslid van de Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg stond hij aan de wieg van de Westerbork Synthese Radio Telescoop, en heeft hij het Kapteyn Instituut wereldwijd op de kaart gezet. In Europees verband heeft hij grote invloed gehad op de ontwikkeling van de European Southern Observatory (ESO) en is hier 5 jaar lang Directeur Generaal van geweest. Na zijn terugkomst naar Nederland als hoogleraar in Leiden is hij voorzitter van de International Astronomical Union (IAU) geweest. Daar is het vooral zijn grote verdienste geweest dat hij China betrokken heeft bij de internationale astronomische gemeenschap. Hij was voorzitter van de Board van het Europese wetenschappelijke tijdschrift ‘Astronomy and Astrophysics’. Verder zijn er van zijn hand toonaangevende boeken verschenen over de ontstaansgeschiedenis van ESO en de IAU.

printView this page in: English