Skip to ContentSkip to Navigation
About us Working at the University of Groningen Job opportunities

Onderzoeksmedewerker / Onderzoeksassistent (0,6 fte) (V24.0081)

Functieomschrijving

Wil je de zorg in de GGZ verbeteren? En meewerken aan de doorontwikkeling en implementatie van een online interventie voor jongeren met dwang en angstklachten? Lees dan verder.

Dwang- en angststoornissen komen veel voor bij jeugdigen en gaan vaak gepaard met een forse impact op de kwaliteit van leven. Behandeling is dan noodzakelijk om van de klachten af te komen. In dit project werken we aan de doorontwikkeling en implementatie van een laagdrempelige, online interventie voor jeugdigen met een dwang- of angststoornis. De interventie kan vroeg worden ingezet, ook al tijdens de wachtlijst. Het doel is om al eerder klachten te verminderen. Om dit te bereiken willen we een online interpretatiebias training, die in eerder onderzoek effectief is bevonden, verder ontwikkelen en implementeren binnen de Nederlandse jeugdzorg en GGZ.

Wat ga je doen?
De afdeling Klinische Psychologie heeft een vacature voor Onderzoeksmedewerker. In deze functie werk je samen met drie senior onderzoekers en een post-doc om zowel een transdiagnostische, online interpretatiebias training te implementeren als aan de doorontwikkeling en implementatie van een online interpretatiebias training binnen de Nederlandse jeugdhulp. Het project is een samenwerking tussen Klinische Psychologie afdelingen van de UU en de RUG, en zorginstelling Accare (locatie Groningen) en gefinancierd vanuit een ZonMw subsidie. De standplaats kan zowel in Utrecht als Groningen zijn, in overleg te bepalen. In het project willen we in verschillende fases 1) een bestaande interpretatie-bias training voor jeugdigen met een dwangstoornis optimaliseren en digitaliseren; 2) de training doorontwikkelen en uitbreiden naar verschillende angststoornissen; 3) de training implementeren via een veilig en breed gebruikt online platform; 4) ervaringen van deelnemers en effectiviteit monitoren; en 5) adviezen voor verdere doorontwikkeling formuleren en kennis delen middels publicaties, nieuwsberichten en presentaties. De mogelijkheid om deze aanstelling te combineren met onderwijs- of klinische taken elders is bespreekbaar.

De functie betreft de volgende taken:

 • meewerken aan het inhoudelijk vormgeven en optimaliseren van de interpretatie bias training
 • contacten onderhouden en samenwerken met verschillende partijen (jongeren, therapeuten, patiëntenvertegenwoordigers, jeugdhulp instellingen, programmeurs en ontwerpers van het online platform)
 • meedenken in het selecteren en ontwikkelen van vragenlijsten
 • bijhouden en verzamelen van gegevens
 • voorbereiden van datasets
 • meewerken aan het analyseren en interpreteren van data
 • meedenken over het vertalen van de bevindingen naar concrete adviezen voor de klinische praktijk
 • meewerken aan Nederlandstalige nieuwsbrieven, publicatie(s) en praktische handreikingen
 • meewerken aan (een) Engelstalige publicatie(s)
 • meewerken aan prestentaties bij zorginstellingen en op congressen.

Over de organisatie
Een betere toekomst voor iedereen. Die ambitie motiveert onze wetenschappers bij hun toponderzoek en het geven van inspirerend onderwijs. Bij de Universiteit Utrecht werken diverse disciplines intensief samen aan maatschappelijk belangrijke thema's. Onze focus ligt op Dynamics of Youth, Institutions for Open Societies, Life Sciences en Pathways to Sustainability. Sharing science, shaping tomorrow.

De faculteit Sociale Wetenschappen is een dynamische, toonaangevende faculteit voor hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek en uitdagend academisch onderwijs op het gebied van jeugd, onderwijs, opvoeding, menselijk gedrag en samenleving. De Undergraduate en Graduate School verzorgen voor bijna 7.000 studenten een breed palet aan bacheloropleidingen en (onderzoeks)masters in de disciplines interdisciplinaire sociale wetenschap, culturele antropologie, onderwijswetenschappen, pedagogiek, psychologie en sociologie. De faculteit Sociale Wetenschappen telt ongeveer 1.100 medewerkers, die allen hun individuele bijdrage leveren aan de opleiding en vorming van jong talent en aan het onderzoek naar en het vinden van oplossingen voor wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken.

Over het team
Het onderzoeksteam bestaat uit Dr. Elske Salemink (Klinische Psychologie, UU), Dr. Lidewij Wolters (Accare, Groningen), en Prof. Dr. Maaike Nauta (RUG en Accare, Groningen) en zal aangevuld worden met een onderzoeksmederwerker en een post-doc. Aangezien het team deels in Utrecht en deels in Groningen werkt, kan de onderzoeksmedewerker in overleg Utrecht en/of Groningen als standplaats hebben.

Functie-eisen

Wat breng je mee?

Wij zoeken jou als je:

 • een (research) master in de Psychologie hebt afgerond, bij voorkeur in de Klinische en/of Ontwikkelings Psychologie
 • klinische ervaring hebt bij voorkeur bij volwassenen of kinderen/jongeren met angst- of dwangklachten, bijvoorbeeld een klinische stage hebt afgerond
 • ervaring (of affiniteit) hebt met Cognitieve Gedrags Therapie (CGT) en de rol van vertekeningen in interpretaties bij psychische klachten
 • de Nederlandse taal goed beheerst en helder en aansprekend kunt schrijven in het Nederlands
 • een proactieve en secure werkhouding hebt
 • samenwerkingsgericht bent en goed overzicht kunt behouden.

Organisatie

Arbeidsvoorwaarden

 • een positie (0.6 fte) voor 24 maanden, met een proeftijd van 2 maanden
 • een salaris van minimaal € 3.377,- en maximaal € 4.640,- (schaal 9) van de cao Nederlandse Universiteiten) bruto per maand, bij een fulltime dienstverband
 • 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering van 8,3%
 • een pensioenregeling, gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof en flexibele arbeidsvoorwaarden op basis van de cao Nederlandse Universiteiten
 • een unieke kans om een brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk
 • een kans om in een klein team van onderzoekers te werken met korte communicatielijnen en een collegiale werksfeer
 • de mogelijkheid een netwerk op te bouwen en uit te breiden binnen de wetenschap en de praktijk.

Naast de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in de cao Nederlandse Universiteiten kent de Universiteit Utrecht een aantal eigen regelingen. Zo zijn er afspraken over professionele ontwikkeling, verlofregelingen, regelingen op het gebied van sport en cultuur en krijg je korting op software en andere IT-producten. Ook geven we je de ruimte om je arbeidsvoorwaarden uit te breiden via het Keuzemodel Arbeidsvoorwaarden. Zo stimuleren we je graag om te blijven groeien. Kijk voor meer informatie op werken bij de Universiteit Utrecht.

Sollicitatie

Als Universiteit Utrecht willen we een thuis zijn voor iedereen. We waarderen medewerkers met diverse achtergronden, perspectieven en identiteiten, onder andere op het gebied van culturele, religieuze of etnische achtergrond, gender, seksuele oriëntatie, functiebeperking of leeftijd. We streven naar een veilige en inclusieve omgeving waarin iedereen kan floreren en waaraan iedereen kan bijdragen.

Heb je interesse om te solliciteren? Stuur je motivatiebrief en cv toe via de sollicitatieknop.

De eerste ronde gesprekken vindt plaats op 1 maart.

Onze voorkeursstartdatum is maart 2024.

Reageren uiterlijk
26-02-2024

Sollicitatielink: https://www.uu.nl/organisatie/werken-bij-de-universiteit-utrecht/vacatures/onderzoeksmedewerker-onderzoeksassistent-klinische-interventies-angst-en-dwang

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

 • Dr. Elske Salemink, E.Salemink uu.nl

Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.

Reageren op deze vacature