Skip to ContentSkip to Navigation
About us Working at the University of Groningen Job opportunities

Specialistisch Instrumentatietechnicus (1,0 fte) (V23.0525)

Functieomschrijving

NOVA, de Nederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie, is het samenwerkingsverband tussen de sterrenkunde faculteiten van de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Al 25 jaar is NOVA betrokken bij astronomisch onderzoek op het hoogste internationale niveau en heeft gedurende deze periode in vele baanbrekende ontdekkingen een sleutelrol gespeeld. Veel van deze ontdekkingen zijn mogelijk gemaakt door ons instrumentatie-programma waarin we twee groepen onderscheiden, de Optical-Infrared en de Sub-mm wavelength instrumentatie groep.

Voor onze Sub-mm instrumentatie groep, gehuisvest op het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen hebben we een vacature voor een Specialistisch Instrumentatietechnicus (1,0 fte)

De NOVA sub-mm instrumentatie groep is wereldleider in de ontwikkeling van gevoelige sub-mm ontvangers voor astronomisch onderzoek en heeft unieke expertise in de serieproductie van ontvangers voor de Atacama Large Millimeter/sub millimeter Telescope Array (ALMA) in Chili. De groep van circa tien medewerkers bestaat uit instrumentatie wetenschappers, ontwerpers, test engineers en technici, en heeft faciliteiten voor de assemblage en het testen ontvangers onder cryogene omstandigheden. De groep is gehuisvest bij - en werkt samen met de Groninger divisie van SRON, Netherlands Institute for Space Research.

Vanwege een nieuw project, de bouw van camera’s voor de Cherenkov Telescope Array (CTA) is er een positie voor een instrumentatietechnicus die gaat helpen bij de assemblage en het testen van de ontvangers. Dit werk zal vooral plaats vinden in het sub-mm instrumentatie lab op het Kapteyn Instituut in Groningen, maar incidenteel kan het voorkomen dat er korte werkzaamheden zijn op sterrenwachten in Chili of elders.
Het assemblage werk omvat de montage van zowel mechanische als elektronische onderdelen, met precisie gereedschap in een schone omgeving, tot een werkend instrument. Het testen gebeurt met eerder ontwikkelde computer scripts.

De taken van de technicus:

 • assisteren bij de inkomende inspectie van bestelde onderdelen
 • assemblage en integratie van mechanische en elektronische componenten
 • assisteren bij het testen van complexe vacuüm en cryogene instrumentatie
 • documentatie bijhouden van assemblage en testrapporten
 • participeren in het design en de ontwikkeling van instrumentatie
 • onderhoud van testapparatuur
 • assisteren van research medewerkers in hun onderzoek.

Functie-eisen

 • een technische opleiding op mbo-niveau, elektronica of mechatronica, instrumentmaker (aan de LIS of een vergelijkbare opleiding)
 • teamspeler, soepelheid om overlappende werkzaamheden te doen in dit kleine team
 • vaardigheid om te werken met Engelse procedures en handleidingen
 • soepel kunnen werken in een internationaal team, goede communicatieve vaardigheden (in het Nederlands en in het Engels)
 • vaardigheid om zelfstandig te werken, initiatief te nemen.

Aanvullende competenties:

 • ervaring met vacuüm en/of cryogene opstellingen is een pre
 • ervaring met gevoelige (low-noise) elektronica is een pre
 • ervaring in programmeren (Python of/en C) is een pre.

Om succesvol te zijn in de instrumentatiegroep zijn je persoonlijke eigenschappen en werkhouding minstens zo belangrijk als opleiding en ervaring. De eigenschappen om precies en systematisch te werken zijn onontbeerlijk. Geconcentreerd en gefocust werken aan gecompliceerde technische taken, vaak met behulp van microscopie, ‘gepriegel’- moet je liggen. Je moet bereid zijn om te leren: de benodigde ‘skills’ zal je al doende leren. Als je plezier hebt in het bouwen van uiterst nauwkeurige instrumentatie met daarnaast een oneindige bron van theoretische en praktische kennis om je in te verdiepen is dit een prachtige baan!

Organisatie

Arbeidsvoorwaarden

Wij bieden in overeenstemming met de cao Nederlandse Universiteiten:

 • afhankelijk van kennis en ervaring een salaris van maximaal € 4.103,- bruto per maand (schaal 8) bij volledige werktijd. De functie is ingedeeld in het UFO-profiel: technicus O&O- gebonden – profiel V
 • in aanvulling op het salaris; 8% vakantietoeslag en 8.3% eindejaarsuitkering over het jaarlijkse bruto inkomen
 • een fulltime (1,0 fte) aanstelling voor 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging bij het Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen.

Verdere details over de arbeidsvoorwaarden vind je hier: https://www.rug.nl/about-ug/

Datum van indiensttreding: zo spoedig mogelijk

Sollicitatie

We moedigen ook starters op de arbeidsmarkt aan om te solliciteren, als je voldoet aan de basiseisen en de functie je past qua persoonlijke eigenschappen horen we graag van je.

Je kunt solliciteren op deze functie door je curriculum vitae en een motivatiebrief te sturen vóór 29 september 2023. Doe dit elektronisch door op de knop “reageren op deze vacature” te klikken onderaan deze vacature op de website van de universiteit.

De sollicitatiegesprekken zullen plaatsvinden in augustus.

De Rijksuniversiteit Groningen vindt sociale veiligheid belangrijk. We streven ernaar een universiteit te zijn waar medewerkers en studenten zich gerespecteerd en thuis voelen, ongeacht verschillen in achtergronden, ervaringen, perspectieven en identiteit. Voor meer informatie zie ook onze pagina over ons diversiteitsbeleid: https://www.rug.nl/about-ug/policy-and-strategy/diversity-and-inclusion/

Onze selectieprocedure volgt de richtlijnen van de sollicitatiecode NVP: https://www.nvp-hrnetwerk.nl/nl/sollicitatiecode en de Code of Conduct for the recruitment of researchers: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/charter/code van de Europese Commissie.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Informatie

Voor informatie kunt u contact opnemen met:

 • Ing. M. E. Bekema, instrumentatie engineer, m.e.bekema rug.nl
 • Prof.dr. A.M Barychev, hoofd R&D, andrey astro.rug.nl

Bovenstaand(e) e-mailadres(sen) gelieve niet te gebruiken voor het reageren op de vacatures.

Reageren op deze vacature