Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News

Uitzending Meldpunt | Leeftijd van port is vaak jonger dan op etiket | CIO onderzoekt met behulp van koolstof-14 metingen

17 januari 2022

Hoe ouder een port wijn hoe lekkerder, maar ook hoe duurder. Maar kloppen de leeftijden op de etiketten van flessen port wel? Meldpunt onderzoekt de werkelijke leeftijd van 10 en 20 jaar oude Tawny ports. De resultaten zijn verbijsterend. Want de port blijkt vaak jonger dan op het etiket.

Wetenschappelijk onderzoek naar de leeftijd

Een 20 jaar oude port kost tussen de 30 en 35 euro. Maar is de port in de fles ook echt zo oud als het etiket aangeeft? Meldpunt laat flessen port onderzoeken door het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de Universiteit van Groningen. Met behulp van koolstof-14 metingen stellen zij de exacte leeftijd van de port vast.

Bekijk de uitzending van Meldpunt
Bekijk de uitzending van Meldpunt

Korte toelichting op onderzoek naar de leeftijd van portwijnen met behulp van koolstof-14 metingen door Rijksuniversiteit Groningen

(Door Dr. Sanne Palstra en Prof. dr. Harro Meijer)

Het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft in het afgelopen jaar de leeftijd van twintig Tawny portwijnen onderzocht. Dit is gedaan voor Bureau Publieke Werken. Zij wilden voor een selectie aan Tawny portwijnen weten of de rijpingsleeftijd, 10 of 20 jaar, zoals vermeld op het etiket van iedere fles, correct was. CIO heeft dit geverifieerd op basis van koolstof-14 metingen (14C). Hierbij is voor alle portwijnen de leeftijd van de ethanol onderzocht en bij een deel ook de leeftijd van de suiker.

Dit zijn de belangrijkste conclusies op basis van het koolstof-14 onderzoek:

 • Op basis van de uitgevoerde 14C metingen is bij veertien van de twintig onderzochte Tawny portwijnen een afwijkende leeftijd in de onderzochte ethanol en/of suiker gevonden. Vier van de portwijnen vallen ouder uit dan verwacht en tien van de portwijnen zijn jonger.
 • Van dertien Tawny portwijnen zijn zowel ethanol als suiker onderzocht. Bij slechts twee portwijnen, beide van dezelfde producent, zijn de leeftijden van zowel de ethanol als de suiker in overeenstemming met de te verwachten leeftijd.
 • Bij twee van de onderzochte Tawny portwijnen, beide van dezelfde producent, hebben de suikers de verwachte leeftijd, maar is de ethanol veel te jong. Deze sterke verjonging zou zich voor kunnen doen wanneer vrijwel alle ethanol in de portwijn vlak voor het bottelen vervangen wordt door hele jonge ethanol. Een andere optie voor het constateren van te jonge ethanol op basis van 14C metingen, is dat er een kleine hoeveelheid fossiele (synthetische) ethanol aan de portwijn is toegevoegd.

Meer weten over het onderzoek en hoe dit is onderzocht?

Vraag het perspakket (also available in English) aan via:

Annemiek Huizinga | a.j.huizinga rug.nl of

Sanne Palstra | s.w.l.palstra rug.nl

Laatst gewijzigd:19 januari 2022 09:12

Meer nieuws

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...

 • 20 december 2021

  Bevlogen bekeerling predikt duurzaam ondernemen

  Duurzame ondernemers de hand reiken, daar is het Gjalt de Jong om te doen. Hij ziet de universiteit als regisseur van vernieuwing. Een onafhankelijke scheidsrechter die de omslag naar een circulaire economie kan versnellen. Daartoe moest hij eerst...