Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Zpannend Zernike: backstage in de wondere wereld van wetenschap en technologie

01 oktober 2019

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober a.s. is de stad Groningen het toneel van Zpannend Zernike: de Groningse bijdrage aan het Weekend van de Wetenschap. Je verwonderen over de wereld, de mens en de natuur. Nieuwsgierigheid en verbazing, knutselen en creatief zijn, zintuiglijke waarneming en fysieke inspanning, vragen en nadenken; die ingrediënten maken Zpannend Zernike al jaren tot een groot succes. Voor jong en oud. Speciaal dit jaar: publieksonderzoek naar de kennis van spreekwoorden en gezegden: ‘Maak dat de kat wijs’.

Zpannend Zernike

Zaterdag 5 oktober: binnenstad van Groningen

Op zaterdag zijn er activiteiten in de binnenstad op zes plekken: de RUG-locaties Academiegebouw, Universiteitsmuseum, UMCG-ERIBA, en Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, en verder St. De Jonge Onderzoekers en DOT. De Jouw Energie van Morgen wetenschapstruck staat op de Ossenmarkt.

In het Academiegebouw is er een wetenschapsfestival voor kinderen. “Wat een boer niet kent dat eet hij/zij niet”. Maar is dat ook zo? En heeft een goed verstaander aan een half woord genoeg? Samen met de jonge wetenschappers van de Young Academy Groningen kan men testen of bepaalde gezegden en spreekwoorden waar zijn. In de speciaal ingerichte Noordpoolkamer kun je alles over de Noordpool te weten komen. En daar hoort ook een (gratis) ijsje bij.

In het Universiteitsmuseum knutselen kinderen een wereldkaart in elkaar en bezoeken ze de Dead Zoo. In het Heymansgebouw onderga je zelf wat een aardbeving met je doet. Bij ERIBA laat je je opsluiten in een Escape Room of haal je DNA uit een banaan. Bij de Jonge Onderzoekers gaan kinderen zelf aan de slag en DOT presenteert in het 3D-koepeltheater een spectaculaire planetariumshow.

Zondag 6 oktober: Zernike Campus Groningen

Op zondag staat het onderzoek op de Zernike Campus in de spotlight. Op zondagmiddag kan iedereen zich op verschillende plekken op de campus ,zoals de Bernoulliborg en KVI-Cart, verbazen over de wereld van techniek, energie, duurzaamheid, innovatie en ruimte. Kinderen kunnen een zelfgemaakt bouwwerk op een triltafel testen of een legorobot bouwen en deze over een parcours leiden. Maar je kunt ook je eigen lippenstift maken met natuurlijke kleurstoffen, een lampje laten branden op een zonnecel of de wereld bekijken door een VR-bril! En natuurlijk is het mobiele planetarium er weer.

Maak dat de kat wijs!

Het nationale Weekend van de Wetenschap organiseert samen met de taalonderzoekers Simone Sprenger en Jacolien van Rij van de Rijksuniversiteit Groningen een grootschalig publieksonderzoek: ‘Maak dat de kat wijs’. Welke spreekwoorden en uitdrukkingen kennen Nederlanders tegenwoordig nog? En zijn er verschillen in leeftijd en regio?

Op zaterdag 5 oktober zijn wetenschappers van ‘Maak dat de kat wijs’ in het Academiegebouw. Test je kennis van spreekwoorden en gezegden. En speel een potje Hints met een professionele spreekwoordenacteur.  Op zondag 6 oktober zijn de onderzoekers in de Bernoulliborg te vinden.
Zpannend Zernike

Over Zpannend Zernike

Zpannend Zernike is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, het UMCG en Entrance. Het tweedaagse gratis evenement wordt ieder jaar georganiseerd in oktober.

  • Zaterdag 6 oktober in de binnenstad van Groningen
  • Zondag 7 oktober op de Zernike Campus in Groningen
  • Beide dagen tussen 12.00 en 17.00 uur
  • Gratis toegankelijk!
Meer informatie op www.zpannendzernike.nl
Laatst gewijzigd:25 februari 2022 10:17
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...