Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Grote AZCs doen prijzen nabije woningen zakken, maar alleen buiten steden

05 november 2019
Michiel Daams

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Gran Sasso Science Instituut in Italië hebben berekend dat het openen van nieuwe asielzoekerscentra de prijzen van nabije woningen in sommige gevallen stevig laat dalen. Dat concluderen zij na analyse van de transactieprijzen van woningen rondom alle COA-opvanglocaties die in 2011-2015 in Nederland hun deuren openden. Na het openen van de grootste centra onder de opvanglocaties, centra die tenminste 500 asielzoekers kunnen huisvesten, dalen de prijzen van nabije woningen gemiddeld met 9%, maar alleen in dunbevolkte gebieden. Voor andere gebieden, of kleinere centra, zijn geen significante prijsveranderingen waargenomen.

Deze bevindingen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Housing Economics, komen op een moment waarop COA kampt met groeiende wachtlijsten en een potentieel tekort van 10.000 opvangplekken. Het aanbod van vastgoed voor dergelijke opvang is beperkt en het is onduidelijk of bestaande opvang in een aantal gemeenten kan worden voortgezet.

Zinvolle strategie COA

Het COA heeft eerder aangegeven zich te willen richten op het openen van meer opvangcentra in het stedelijke westen van Nederland. Dit lijkt een zinvolle strategie, zo onderstrepen de bevindingen van de vastgoedonderzoekers. In steden blijkt namelijk de invloed van opvangcentra op de prijzen van nabije woningen marginaal te zijn. Dit duidt erop dat een dichtbevolkte omgeving de invloei van asielzoekers relatief goed kan absorberen. Een andere mogelijk zinvolle strategie is om opvang buiten steden te organiseren op kleine of middelgrote schaal.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 23 april 2024

    Van vechten tegen het water naar leven met het water

    Margo van den Brink stelt dat we onze ruimtelijke inrichting moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat impliceert moeilijke keuzes, immers de ruimte is beperkt en de behoeftes zijn groot.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 16 april 2024

    Investeerders zien regio als risico

    Investeringen in vastgoed blijken een belangrijke verklaring voor de kloof tussen grote steden en de regio, stelt Michiel Daams, universitair docent Economische Geografie van de Vastgoedmarkt. Hij deed onderzoek naar investeringen in het Verenigd...