Food for thought. The role of food-related cognitive-motivational mechanisms in dysfunctional eating
Promotie: mw. E.M. Veenstra-Wijnen, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Food for thought. The role of food-related cognitive-motivational mechanisms in dysfunctional eating
Promotor(s): prof.dr. P.J. de Jong
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Onbewuste processen spelen rol bij afvallen
Veel mensen doen hun best om af te vallen door een dieet te volgen. De meeste mensen houden dat maar korte tijd vol en laten zich uiteindelijk toch weer verleiden door het ‘verboden’ voedsel. Een opmerkelijke uitzondering hierop vormen mensen met anorexia nervosa: zij zijn juist heel succesvol in het beperken van wat ze eten, waardoor ze zelfs ondergewicht ontwikkelen. Esther Veenstra onderzocht een aantal mogelijke mechanismen die hieraan ten grondslag zouden kunnen liggen, met name de eventuele rol van automatische onbewuste processen. Is lijnen wellicht zo moeilijk vol te houden omdat onbewuste processen je in een onbewaakt ogenblik toch weer verleiden tot het eten van ongezond voedsel? Proefpersonen deden daartoe een computerexperiment waarbij de automatische neiging om op voedsel af te gaan of juist te vermijden werd geregistreerd.
De proefpersonen met anorexia nervosa lieten inderdaad een verminderde automatische neiging zien om op voedsel af te gaan, terwijl de proefpersonen die vaak hadden gefaald in hun lijnpogingen juist wel sterker geneigd waren om op het voedsel af te gaan. In de toekomst zou dit mechanisme wellicht ingezet kunnen worden bij de behandeling en/of preventie van eetstoornissen.
Esther Veenstra (Eindhoven, 1982) studeerde psychologie aan de RUG en deed haar promotieonderzoek bij de afdeling Klinische Psychologie en de onderzoeksschool Experimentele Psychopathologie (EPP). Het werd gefinancierd door Accare en het Heijmans instituut voor psychologisch onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:12 |
Meer nieuws
-
18 maart 2024
VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups
Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...
-
05 maart 2024
'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'
Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.
-
04 maart 2024
Een plantaardige sensor
In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...