Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Lang leve de nier!

14 december 2010

Oratie: prof.dr. H. van Goor, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Lang leve de nier!

Leeropdracht: Experimentele nefropathologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

In zijn oratie gaat prof. Van Goor in op het omgaan met veroudering van mens en nier. De mens leeft steeds langer. Tijdens het verouderingsproces verschrompelt niet alleen de mens zelf enigszins, maar verschrompelen als het ware ook de nieren en andere organen. Bepaalde schadelijke invloeden, zoals bijvoorbeeld medicijngebruik, operaties, hoge bloeddruk of diabetes, hebben een sterker effect op de nieren van oudere mensen, dan op de nieren van jongere mensen. Bij ouderen resulteert dit sneller in acute nierschade dan bij jongeren. Daarom is het van wezenlijk belang om de processen te leren begrijpen die belangrijk zijn bij de ontwikkeling van aan ouderdom gerelateerde nierschade.

We leven gelukkig in een tijdperk waarin de wetenschap in staat is veel van de factoren en genen die geassocieerd zijn met nierveroudering in kaart te brengen. De mogelijkheden die deze kennis ons biedt zijn groot. Vanuit het experimentele veld weten we al dat simpele veranderingen in leefstijl, zoals een beperkte en gezondere voedselinname, in grote mate kunnen bijdragen aan het jong houden van onze nieren.

Recent zijn grote projecten gestart waarin nierveroudering bij dieren wordt onderzocht. Deze onderzoeken zullen nieuwe genen en eiwitten aan het licht brengen, die vervolgens kunnen leiden tot therapieën die de nier beschermen. Autofagie, een mede door calorie-inname gestuurd proces van schoonmaak van onze cellen, speelt daarbij een erg belangrijke rol. Het verder begrijpen van de processen die bijdragen aan nierschade zal van cruciaal belang zijn voor ons begrip van en de mogelijkheid tot interventie in processen van nierveroudering. Blijven de nieren langer goed, dan leven we langer. Blijven de nieren langer goed, dan zijn er ook meer en betere donororganen. Hart hebben voor onze nieren is dus van levensbelang, vindt Van Goor.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:15
View this page in: English

Meer nieuws