Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Physiology driven understanding of pediatric ventilation liberation

Promotie:dr. J. van Dijk
Wanneer:18 januari 2023
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. A.F. (Arend) Bos
Copromotor:prof. dr. M.C.J. (Martin) Kneijber
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Physiology driven understanding of pediatric ventilation liberation

Fysiologiegestuurd begrip van pediatrische ventilatiebevrijding

Bijna 65% van de ernstig zieke kinderen die worden opgenomen op de kinder-intensive care (kinder-IC) hebben beademing nodig. Van Dijk had als doel van zijn proefschrift om meer inzicht te krijgen  hoe mechanische kunstmatige beademing veilig afgebouwd kan worden en kinderen weer op de normale manier kunnen ademen, ook wel ontwennen van de beademing genoemd.

De behandeling van ernstig zieke kinderen op de kinder-IC in een land als Nederland behoort tot de beste van de wereld. Er is echter nog heel veel onbekend over welke manier van beademing bij kinderen de beste kans geeft op volledig en vlot herstel. Veel van de huidige richtlijnen zijn gebaseerd op richtlijnen voor volwassenen of op de klinische ervaring van de behandelend arts.

Het proces van ontwennen van beademing is het zoeken naar een balans tussen de energie die het kost voor het kind om adem te halen en de capaciteit van zijn of haar longen om goede gaswisseling te verzorgen. Dit is een dynamisch proces dat wordt beïnvloed door de onderliggende ziekte. Door gebruik te maken van drukmetingen in de slokdarm is het mogelijk om de ademarbeid te berekenen. Van Dijk onderzocht in zijn proefschrift de ademarbeid die kinderen moeten genereren als ze bij het afwennen zelf door een beademingsbuisje moeten ademen. Er is gebruikgemaakt van meerdere onderzoeksmethodes met onder andere (drukmeting) in de slokdarm en luchtpijp. Tevens is de verdeling van het teugvolume in de longen onderzocht door middel van elektrische impedantie tomografie en elektromyografie. Op basis van dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat (spontaan) ademen tijdens beademing voor kinderen veilig is en mogelijk zelfs een positieve invloed heeft op het ziektebeloop.

CV Jefta van Dijk

Jefta van Dijk (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij GUIDE - CAPE: Critical care, Anesthesiology, Peri-operative and Emergency medicine van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In 2019 startte hij als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) op de (volwassen) Intensive Care van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. In 2020 werd hij aangenomen voor de opleiding tot anesthesioloog, waarmee hij inmiddels in het UMCG is gestart aan het derde opleidingsjaar. De titel van zijn proefschrift luidt: Physiology driven understanding of pediatric ventilation liberation.