Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Arbuscular mycorrhizal fungus Rhizophagus irregularis and soil bacteriome interactions affecting maize (Zea mays L.) under saline conditions

Promotie:Mw. Q. (Qian) Chen
Wanneer:18 januari 2022
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. J.T.M. (J Theo M) Elzenga, prof. dr. ir. J.D. (Jan Dirk) van Elsas
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Arbuscular mycorrhizal fungus Rhizophagus irregularis and
soil bacteriome interactions affecting maize (Zea mays L.)
under saline conditions

Bodembacterieën en - schimmels tegen zoutstress op maïs

Verzilting van de bodem is een bedreiging voor de teelt van gewassen als maiïs. Lokale bacteriegemeenschappen vormen in de bodem complexe interactienetwerken met bepaalde schimmels en hebben een essentiële rol in de bodemecologie en in de ontwikkeling van planten. Qian Chen onderzocht of de symbiose van planten met bepaalde bodembacteriën en -schimmels de weerstand tegen zoutstress kan verhogen.

Chen: 'We vonden een positief interactief effect van bacteriomen en de schimmel R. irregularis op de groei van maïs onder zoutstress, maar het bleek dat het effect niet versterkt werd over de generaties. De verhoogde totale mycorrhizatie als gevolg van de toevoeging van bacteriomen was positief gecorreleerd met het drooggewicht van maïs (scheut en wortel) onder zoutstress. Door de samenstelling van de bacteriomen van de verschillende generaties te vergelijken werd duidelijk dat deze in in de met R. irregularis geïnfecteerde planten een duidelijke vorm aannemen. Met de generaties werden bacterietaxa zoals Candidatus Xiphinematobacter en Massilia steeds prominenter, terwijl juist tegen Betaproteobacteriales en Rhizobiales werd geselecteerd. Zout verhoogt de arbuscule kolonisatieniveaus. De aanwezigheid van bacteriomen verhoogt het overall mycorrhiza-kolonisatieniveau onder zoutstress, maar het effect ervan op de arbuscule kolonisatieniveaus was variabele over generaties.'