Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Nutrition and malnutrition in kidney transplant recipients

Promotie:Dhr. A.W. (António) Gomes Neto
Wanneer:20 oktober 2021
Aanvang:11:00
Promotors:G.J. (Gerjan) Navis, prof. dr. S.J.L. (Stephan) Bakker
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Nutrition and malnutrition in kidney transplant recipients

Gezondere voeding bij niertransplatantiepatiënten

Niertransplantatie is voor de meeste patiënten met eindstadium nierfalen de beste behandeloptie, maar helaas zijn de levensverwachting en de kwaliteit van leven na transplantatie toch slechter dan in de algemene bevolking. Omdat overgewicht en de complicaties daarvan zoals diabetes en hart-en vaatziekten bij deze patienten veel voorkomen, onderzochten wij in hoeverre gezondere voeding een rol kan spelen bij het verbeteren van de uitkomsten na niertransplantatie. We vonden van verschillende voedingsfactoren gunstige effecten. 

Een hogere consumptie van omega-3 visvetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren) gaat gepaard met een lager  overlijdensrisico na niertransplantatie. Ook een hogere consumptie van groente gaat gepaard met een lager overlijdensrisico. Een hogere groenteconsumptie (meer dan plm 150 g/d) geeft ook een lager risico op ontwikkeling van diabetes na niertransplantatie, ondanks het gebruik van diabetes-bevorderende medicatie zoals corticosteroïden. Verder bleek dat gezonde dieetpatronen, zoals het DASH- en Mediterrane dieet, belangrijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals een lager risico op schade aan de getransplanteerde nier. 

Tenslotte vonden we dat voeding een belangrijke rol speelt bij de kwaliteit van leven: ondanks de aanwezigheid van overgewicht bleek een deel van de patienten ondervoed, hetgeen gepaard ging met slechte kwaliteit van leven en een verhoogd overlijdensrisico. Samenvattend zijn er meerdere voedingsfactoren aan het licht gekomen met sterke effecten op de gezondheidstoestand van de patienten. Meer aandacht voor voeding en voedingstoestand is daarom kansrijk als mogelijkheid tot verbetering van uitkomsten na niertransplantatie. Monitoring van voedingsinname en voedingsstatus van niertransplantatiepatiënten zou een vast onderdeel moeten vormen in de behandeling van niertransplantatiepatiënten om patiëntspecifieke voedingsadviezen te kunnen geven en uiteindelijk de lange-termijn uitkomsten na niertransplantatie te verbeteren.