Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Cervical dystonia

Disability and the value of physical therapy
Promotie:Dhr. J. (Joost) van den Dool
Wanneer:21 september 2020
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. M.A.J. (Marina) de Koning-Tijssen
Copromotors:dr. J.H.T.M. Koelman, dr. B. Visser
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Cervical dystonia

Beperkingen in het dagelijks leven en de waarde van fysiotherapie bij cervicale dystonie

Van den Dool richtte zich in zijn proefschrift op cervicale dystonie (CD): een neurologische bewegingsstoornis die wordt gekenmerkt door onvrijwillige spiersamentrekkingen die abnormale houdingen en bewegingen van het hoofd en de nek veroorzaken. Naast de motorische symptomen kunnen patiënten ook last hebben van pijn, angst en depressiviteit. De behandeling bestaat uit het injecteren van de aangedane spieren met botulinetoxine (BoNT) om abnormale houdingen en pijn te verminderen. Ondanks vele verbeteringen in de afgelopen decennia, zijn er nog steeds veel praktische aspecten met betrekking tot de BoNT-behandeling waar onduidelijkheid over bestaat. Naast de BoNT-injecties worden patiënten vaak doorverwezen voor fysio-/oefentherapie, maar er is weinig evidentie naar de effecten op lange termijn.

Van den Dool had als eerste doel van zijn proefschrift te evalueren welke aspecten van de BoNT-behandeling verbetering nodig hebben en om evidence based aanbevelingen te doen. Het tweede doel was om te onderzoeken welke determinanten een belangrijke rol spelen bij de beperkingen die patiënten in het dagelijks leven ervaren. Als laatste is er gekeken naar de effectiviteit van gespecialiseerde fysio-/oefentherapie om beperkingen in het dagelijks leven te verminderen.

Resultaten lieten zien dat de BoNT nog verder verbeterd kan worden, ondanks alle evidentie over de effectiviteit bij CD. Meer onderzoek is nodig naar optimale behandelintervallen, afstemming van dosering tussen de verschillende types BoNT, het gebruik van technieken zoals elektromyografie of echo en het tegengaan van bijwerkingen. Verder lieten de resultaten zien dat psychologische factoren een belangrijke rol spelen bij de beperkingen in het dagelijks leven die patiënten ervaren. Als laatst kwam naar voren dat fysio-/oefentherapie een waardevolle toevoeging is aan de BoNT-behandeling om pijn en beperkingen in het dagelijks leven verder te verminderen. Gebaseerd op deze bevindingen is een multidisciplinaire aanpak aan te bevelen om de behandeling en kwaliteit van leven voor patiënten verder te verbeteren.

CV Joost van den Dool

Joost van Dool (1983) studeerde Fysiotherapie aan de Hogeschool van Leiden waarna hij enkele jaren als fysiotherapeut werkzaam is geweest. Vervolgens heeft hij Klinische Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en was hij werkzaam als onderzoeksassistent op de afdeling Neurologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Na het afronden van zijn studie is hij een promotieonderzoek gestart op de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van zijn proefschrift luidt: "Cervical dystonia. Disability and the value of physical therapy".