Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Adaptive timing

Promotie:Dhr. A. (Atser) Damsma
Wanneer:03 december 2020
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. D.H. (Hedderik) van Rijn, prof. dr. R. (Ritske) de Jong, prof. dr. N.A. (Niels) Taatgen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Adaptive timing

Subjectieve beleving van tijd en muziek

Vier minuten wachten bij de bushalte kan voelen als een eeuwigheid, terwijl twee uren voorbijvliegen als we genieten van een goede film. Ons gevoel voor tijd is elastisch. Atser Damsma onderzocht hoe mensen eerdere ervaringen gebruiken om te voorspellen hoe lang iets duurt en wanneer iets zal plaatsvinden. 

Eerdere ervaringen in het geheugen hebben een directe invloed op de wijze waarop je de tijd nu ervaart. Terwijl proefpersonen een tijdsduur moesten inschatten, bleek dat hersenactiviteit sneller opbouwde nadat ze eerder kortere tijdsduren hadden ingeschat. Het brein werkt dus niet als een statische stopwatch, maar creëert actief verwachtingen op basis van eerdere ervaringen. 

Werkt dit mechanisme van verwachtingen nog steeds wanneer we iets anders aan het doen zijn, bijvoorbeeld wanneer we naar muziek luisteren tijdens het werk? De resultaten laten zien dat mensen drumritmes muzikaal waarnemen, zelfs als ze met een andere taak bezig zijn. Wanneer een beat uit het ritme werd weggelaten, werd de pupil groter. En hoe belangrijker de beat, hoe wijder de pupil. Onze ogen verraden dus hoe muzikaal we onbewust zijn.

Al met al toont dit proefschrift aan dat tijd kan worden gezien als een inherent onderdeel van hersenprocessen die zich aanpassen aan een dynamisch veranderende wereld.