Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The spatial and community-context of ecological specialisation

Promotie:Mw. K. (Karen) Bisschop
Wanneer:04 september 2020
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. R.S. (Rampal) Etienne, prof. dr. D. Bonte, J. (Joana) Falcao Salles, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
The spatial and community-context of ecological specialisation

Invloed context op aanpassing dieren aan nieuwe voedselbronnen

Karen Bisschop heeft onderzocht welke factoren dieren helpen zich aan te passen aan hun (al of niet veranderende) omgeving. Begrijpen onder welke omstandigheden aanpassing waarschijnlijker is, kan immers helpen bij natuurbescherming of bij het maken van betere voorspellingen. 

Onze wereld is ontzettend heterogeen; van open landschappen tot gesloten bossen, van laagland tot hoogland, en van droge vlaktes tot moerassen. Soorten passen zich aan verschillende omstandigheden aan en vertoeven het best onder hun specifieke condities. Toch is het ook nodig dat soorten flexibel zijn, aangezien de wereld zowel in tijd als in ruimte dynamisch is. Soorten kunnen deze veranderingen proberen te verdragen, zich gedragsmatig aanpassen of aan een soort van ecosysteem engineering doen. Daarnaast zijn genetische wijzigingen mogelijk al is dit doorgaans over meerdere generaties. Adaptatie is een complex proces en wordt voor een deel beïnvloed door de ruimtelijke- en gemeenschapscontext. Door middel van experimenten met een geleedpotig modelorganisme hebben we onderzocht wat de invloed was van deze context op de aanpassing aan nieuwe voedselbronnen. De ruimtelijke context in dit onderzoek kon duiden op een eerder homogeen of heterogene omgeving alsook op verschillen in dispersie. De onderzochte gemeenschapscontext was de aanwezigheid van een andere soort tijdens adaptatie of de invloed van het aanwezige microbioom. Dit zijn de micro-organismen die in organismen leven en er onder andere helpen bij de vertering en detoxificatie van voedsel. Hoewel we in staat waren om meer inzicht te geven in de invloed van dispersie, competitie en het microbioom, is dit slechts de tip van de ijsberg en is vervolgonderzoek aan de orde.