Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Understanding the neurophysiological consequences of Alzheimer's disease pathology

A characterization of Pathology, Encephalographic changes and Neuronal network hyperexcitability in transgenic mouse models of Alzheimer’s Disease
Promotie:Dhr. S. (Sean) Tok Shui Liang
Wanneer:22 augustus 2022
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. W.H.I.M. Drinkenburg, prof. dr. M.J.H. (Martien) Kas
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Understanding the neurophysiological consequences of Alzheimer's
disease pathology

Herevaluatie gewenst van Alzheimer-onderzoek met diermodellen in de context van network hyperexcitability 

Sean Tok Shui Liang concludeert in zijn proefschrift dat hoewel klinische gevallen van de ziekte van Alzheimer (AD) duidelijk network hyperexcitability aantonen, zijn onderzoek toch tot een herevaluatie van de validiteit van network hyperexcitability in diermodellen van de ziekte leidt.

De ziekte AD is de meest voorkomende vorm van dementie, waarvan er nog geen bewezen genezing in zicht is. De talrijke mislukte klinische onderzoeken tonen het gebrek aan begrip van de ziekte aan, dat wordt toegeschreven aan ontoereikende representaties van de ziekte in diermodellen, evenals het ontbreken van robuuste indicaties van de ziekte.Er wordt gesuggereerd dat network hyperexcitability, een prospectieve prodromale indicator van AD, geassocieerd is met zowel AD-patiënten als diermodellen. Recent bewijs suggereert echter een mogelijkheid dat network hyperexcitability in diermodellen kan worden vertroebeld door andere niet-gerelateerde factoren, wat resulteert in misleidende diermodellen.Dit proefschrift onderzoekt de rol van AD-geassocieerde pathologie binnen de context van network hyperexcitability, in twee vergelijkbare diermodellen van de ziekte. De bevindingen benadrukken interessant uiteenlopende uitkomsten in deze twee diermodellen, zowel in termen van pathologische als neurofysiologische uitkomsten. De implicaties van deze bevindingen suggereren dat de onderliggende basis van network hyperexcitability in diermodellen mogelijk niet hetzelfde is als bij patiënten. Dus, hoewel klinische gevallen van AD duidelijk network hyperexcitability aantonen, leidt dit tot een herevaluatie van de validiteit van network hyperexcitability in diermodellen van de ziekte.