Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Interfacing biomimetics and nanomaterials for next generation wearables

Promotie:D. (Debarun) Sengupta, Dr
Wanneer:20 december 2022
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. Y. (Yutao) Pei
Copromotor:A.G.P. (Ajay) Kottapalli, Prof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Interfacing biomimetics and nanomaterials for next generation
wearables

Inspiratie uit de natuur voor sensoren die gezondheid bewaken

Met de gestage toename van de gemiddelde levensverwachting over de hele wereld in de afgelopen eeuw vormen levensstijl gerelateerde ziekten een belasting voor de bestaande gezondheidszorginfrastructuur. Die vragen veel diagnostisch onderzoek, maar ook informatie over het verloop van de ziekte. Daarom is er behoefte aan efficiënte, niet-invasieve, draagbare sensoren die 24 uur per dag vitale menselijke fysiologische parameters kunnen verzamelen en de gegevens in de cloud kunnen opslaan voor toegang op afstand door specialisten in de gezondheidszorg.

Voor zulke sensoren zijn parameters als gevoeligheid, gebruiksgemak, kosteneffectiviteit, betrouwbaarheid op lange termijn en vooral een laag stroomverbruik van het grootste belang. Naast toepassingen in de menselijke fysiologische controle zijn flexibele sensoren relevant voor toepassingen met betrekking tot kunsthuid voor de volgende generatie prothesen, zachte mens-machine-interfaces en door robots ondersteunde medische voorzieningen.

De natuur zit vol met unieke ontwerpen om interessante problemen aan te pakken die we dagelijks tegenkomen. Tijdens zijn promotieonderzoek heeft Debarun Sengupta gewerkt aan integratie tussen de concepten van op de biologie geïnspireerde en geminiaturiseerde microsystemen voor het aanpakken van een grote verscheidenheid aan problemen die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Hij heeft de twee meest gebruikte en traditionele mechanismen van detectie onderzocht, namelijk piëzoresistieve en capacitieve detectie, en vervolgens de bio-inspiratie-aanpak gebruikt om de volgende generatie flexibele en draagbare apparaten te ontwikkelen. Een grote verscheidenheid aan praktische problemen, variërend van menselijke loopcontrole tot het detecteren van lage stroomsterkte, is op deze maner aangepakt met behulp van inspiratie uit de natuur.

Debarun Sengupta verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Advanced Production Engineering van het Engineering and Technology institute Groningen (ENTEG). Hij werkt nu als postdoc aan de RUG.