Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Health self-management applications in the workplace

Multidisciplinary studies on worker behaviour and autonomy
Promotie:Mw. A.M. (Anne) Bonvanie-Lenferink
Wanneer:02 maart 2021
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. J.C. Wortmann, prof. dr. O. (Onne) Janssen, prof. dr. H. (Manda) Broekhuis
Copromotor:dr. E.L.M. (Els) Maeckelberghe
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Economie en Bedrijfskunde
Health self-management applications in the workplace

Technologie helpt ongezond gedrag te veranderen waar werknemers zich niet bewust van zijn

Technologieën voor gezondheidszelfmanagement worden steeds meer ingezet op de werkvloer. Deze applicaties geven feedback op lichamelijk functioneren met als doel werknemers hun gezondheidsgedrag te laten verbeteren. De feedback die gegeven wordt varieert van real-time tot uitgestelde feedback, richt zich op gedrag uit het verleden of op de gewenste gedragsontwikkeling, en wordt in toenemende mate gepersonaliseerd. Het gebruik van technologieën voor gezondheidszelfmanagement roept vragen op over de effectiviteit en de effecten op de autonomie van werknemers. Anne Bonvanie-Lenferink onderzocht hoe technologie verantwoord en effectief kan worden ontwikkeld en gebruikt om werknemers te stimuleren gezonder gedrag te laten zien.

Bonvanie-Lenferink concludeert dat werknemers niet geneigd zijn hun gedrag te veranderen als dat gedrag is waarvan ze zich al bewust zijn, zoals te lang blijven zitten. Werknemers veranderen wel het gedrag waarvan ze zich niet bewust zijn, zoals vermoeid raken tijdens het typen. Het gebruik van technologieën voor gezondheidszelfmanagement beïnvloedt de autonomie van werknemers, in het bijzonder die van werknemers met een hoger BMI. Bonvanie-Lenferink concludeert dat dit soort ethische problemen kan worden voorkomen door het gebruik van context-specifieke ethiek en dat het expliciet maken van de autonomie en privacy van werknemers het verantwoord gebruik van gezondheidsapplicaties kan ondersteunen.

Het onderzoek van Bonvanie-Lenferink toont aan dat er  geen panacee voor werkgerelateerde aandoeningen bestaat, omdat er te veel praktische implicaties zijn die de uitkomsten beïnvloeden. Het gebruik van technologie om de gezondheid van werknemers te verbeteren is veelbelovend, vooral voor nog ongezond gedrag dat werknemers niet zelf kunnen waarnemen. Om alle werknemers te laten profiteren van gezondheidsbevorderende technologie kunnen werkgevers samen met hun medewerkers en andere belanghebbenden werken aan de implementatie en evaluatie van mogelijke innovaties. Tot slot kan de effectiviteit van zelfmanagement van gezondheid worden verbeterd door een breder gezondheidsprogramma op te zetten binnen het bedrijf, met daarin ook oog voor dieet, geestelijke gezondheid en leefstijl.