Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

‘Tussen Feit en Fictie. Adel in Europa en Nederland in de twintigste eeuw’

Wanneer:vr 03-07-2015 13:00 - 18:00
Waar:Doopsgezinde Vermaning, Oude Boteringestraat 33 te Groningen

Middagsymposium vrijdag 3 juli te Groningen, Tussen Feit en Fictie. Adel in Europa en Nederland in de twintigste eeuw ’ en presentatie Nobilities in Europe in the Twentieth Century

Tot voor kort was het onder historici gebruikelijk de Eerste Wereldoorlog te beschouwen als hèt breukpunt in de Europese adelgeschiedenis van de moderne tijd. Overal in Europa zouden voorgoed de lampen zijn gedoofd voor aristocraten met macht, faam en grootgrondbezit. Recent onderzoek van historici, sociologen en antropologen spreekt dit beeld tegen. Adel blijkt nog steeds een grote aantrekkingskracht te hebben en voordelen te bieden. Behalve op dit thema zullen de sprekers ingaan op zaken als adellijk erfgoed en herinnering én de populariteit van aristocratische families (met hun personeel) in fictie en historische dramareeks.

Ten slotte zal de schrijver Jaap Scholten een wereld belichten die hem steeds meer vertrouwd is geworden: de recente geschiedenis van de adel in Midden-Europa. Scholten won in 2011 de Libris Geschiedenis Prijs met zijn boek Kameraad Baron, een reis door de verdwenen wereld van de Transsylvaanse adel.

Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met ICOG (Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen) ter gelegenheid van de verschijning van deel 50 uit de Groninger Series of Cultural Change: Nobilities in Europe in the Twentieth Century. Reconversion Strategies, Memory Culture and Elite Formation, Yme Kuiper, Nikolaj Bijleveld and Jaap Dronkers (red.), met een slotbeschouwing van Monique de Saint Martin (Peeters, Leuven 2015).

Programma

13.00 Inloop en ontvangst

13.30 Welkom door dr. Nikolaj Bijleveld

13.45-14.15 Prof.dr. Yme Kuiper, Et in Arcadia ego? Over de fascinatie voor Brideshead Revisited

14.15-14.45 Dr. Hanneke Ronnes, Het kasteel herinnerd en herbestemd. Adellijk erfgoed in internationaal perspectief

14.45-15.15 Prof.dr. Jaap Dronkers, Verslaat adel moderniseringsthese?

15.15-15.45 Thee- en koffiepauze

15.45-16.45 Jaap Scholten, De voortdurende ballingschap van de Middeneuropese adel

16.45-17.15 Presentatie en overhandiging bundel Nobilities in Europe in the Twentieth Century

17.15-18.00 Borrel

Meer informatie en aanmelden

Deelname is kosteloos. Aanmelding is verplicht en kan bij Nikolaj Bijleveld (nobilitiesineurope [at] gmail.com). Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.