Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Schaakfestival Groningen 2014 (21-30 december)

Wanneer:zo 21-12-2014 11:00 - 18:00
Waar:Sportcentrum Rijksuniversiteit & Hanzehogeschool, Blauwborgje 16, 9747 AC Groningen
Internationaal Schaakfestival Groningen in teken van 400-jarig bestaan Rijksuniversiteit Groningen

De 52e van het Schaakfestival Groningen, dat van 21 t/m 30 december a.s. zal plaatsvinden, belooft weer een groot(s) evenement te worden. 2014 is namelijk het jaar waarin de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) haar 400-jarig bestaan vierde. Het Schaakfestival is het laatste evenement van het jaar dat daar aandacht aan besteedt. Studenten van universiteiten waar de RUG een relatie mee heeft zijn expliciet uitgenodigd deel te nemen. Het SFG 2014 zal daarom gekenmerkt worden door de deelname van een groot aantal studenten, afkomstig uit de hele wereld, waaronder ook vele titelhouders. Het aantal van ruim 25 nationaliteiten op de deelnemerslijst is nu al een record. Zo kunnen we dit jaar naast deelnemers uit traditionele schaaklanden als Rusland, Armenië, Israël en Duitsland ook delegaties uit onder meer China, Japan, Mexico, Koeweit en Oeganda verwelkomen.

Naast de ruim 35 titelhouders die hun deelname al hebben toegezegd, worden ook weer vele jonge schaaktalenten in Groningen verwacht. De 20-jarige Chinees Yanghi Yu die dit jaar met het Chinese team de Olympiade won is met zijn rating van bijna 2700 een van de favorieten voor de eindzege. Concurrentie zal hij ondervinden van o.a. meervoudig toernooiwinnaar Zaven Andriasian en de Rus Aleksandr Rakhmanov. De Nederlandse eer zal worden verdedigd door onder vele anderen GM Benjamin Bok en de Groningers grootmeesters Sergei Tiviakov, Sipke Ernst en Jan Werle.

Wat in 1963 begon als het Europees Jeugdkampioenschap, met o.a. de latere wereldkampioen Anatoly Karpov als winnaar, is in de loop der jaren geëvolueerd tot een groot internationaal evenement waar plaats is voor zowel internationale grootmeesters als club- en huisschakers van alle leeftijden. Wel is de nadruk op jeugd altijd blijven bestaan en dat is terug te zien in de deelname van vele Nederlandse jeugdkampioenen en andere nationale talenten, die onder schaaktechnische begeleiding van de KNSB weer hun intrek zullen nemen op schaakschip De Mars.


University of Groningen Chess Challenge

Een ander prominent onderdeel van het Schaakfestival is de University of Groningen Chess Challenge. Voor deze tweekamp is dit jaar ex-Nederlands kampioen GM Dimitri Reinderman gecontracteerd. Hij zal het opnemen tegen het Groningse talent en voormalig Europees jeugdkampioen t/m 14 jaar Jorden van Foreest, de met afstand jongste en meest belovende IM van ons land. Daarnaast zal er een Ladies Challenge plaatsvinden waarin regerend Nederlands kampioene Anne Haast het mag opnemen tegen de sterke Duitse IM Elisabeth Paethz. Beide tweekampen gaan dit jaar over zes partijen.

Naast al dit fraais is er een ruim aanbod van 'amateurgroepen'. Liefhebbers kunnen kiezen uit een 9-rondig toernooi, gelijktijdig met de 'grootmeestergroep', en het 5-rondige Groningen Compact, dat na de Kerst begint en nog eens een 150-tal schaakliefhebbers naar Groningen zal trekken.

Het nevenprogramma kent onder andere het Grand Prix-jeugdtoernooi, het Noord-Nederlands basisscholenkampioenschap Raindropchess, de simultaanseances, het after chess-programma in het Groningse schaakcafé Atlantis en de traditionele oliebollen op 30 december. Nieuw is de aandacht die Stichting Schaakstad Groningen wil geven aan de relatie tussen schaken enerzijds en kunst en cultuur anderzijds. Schaken en schaakkunst zullen zichtbaar zijn bij het evenement Winterwelvaart (van 19 t/m 21 december in de Groningse binnenstad) en op 22 en 23 december staat een bijzondere muziek-/filmvoorstelling in de Remonstrantse kerk te Groningen op het programma.

Meer informatie

Voor alle overige en actuele informatie zie de toernooisite