Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news Events

Blaauw Sterrenwacht geopend tijdens Nacht van de Nacht

Wanneer:za 26-10-2013 om 19:00
Waar:De Blaauw Sterrenwacht, Bernoulliborg (Nijenborgh 9), op het Zernikecomplex te Groningen

Zaterdag 26 oktober viert de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen haar eerste lustrum tijdens de negende landelijke Nacht van de Nacht. Op deze speciale avond worden allerlei sterrenkundige activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Ook is er een lustrum-loterij, waarmee iedereen een leuk presentje kan winnen. Met de Nacht van de Nacht vraagt de sterrenwacht tevens aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten.

Op 11 september 2008 werd de Blaauw Sterrenwacht officieel geopend. De afgelopen vijf jaar zijn op de sterrenwacht vele RUG studenten getraind en werden duizenden bezoekers ontvangen. Tijdens de Nacht van de Nacht op 26 oktober vieren we dit met een extra uitgebreid programma.

Programma

Voor bezoekers is er van alles te doen. Volg een rondleiding door de sterrenwacht, bezoek een show in het Kapteyn Mobiele Planetarium, schuif aan bij een lezingen over sterrenkunde en experimenteer zelf op de doe- en ontdektentoonstelling Science LinX. Bij helder weer is het mogelijk door de Gratama Telescoop naar de sterrenhemel te kijken. Ontdek dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra, planetaire nevels en open en bolvormige sterrenhopen. Ook kinderen komen aan bod met een speciaal kinderprogramma over Mars en een Sterrenquiz waarbij je een VIP-rondleiding door de sterrenwacht kunt winnen. Tot slot is er een lustrum-loterij, met een leuke verrassing voor iedereen en voor 10 gelukkige winnaars een sterrenhemel-paraplu.

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op de laatste zaterdag van oktober. Hiermee vragen de Natuur- en Milieufederaties aandacht voor de gevolgen van lichthinder. In deze nacht gaat de klok een uur terug en kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht. Het overmatig gebruik van nachtelijk kunstlicht maakt Nederland een van de meest lichtvervuilde landen ter wereld en elk jaar neemt de lichtvervuiling in Nederland met 3 tot 5 procent toe. Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land nachtelijke activiteiten georganiseerd en wordt de verlichting van honderden openbare monumenten en gebouwen gedoofd. Daaraan doen verschillende instituten op de Zernikecampus mee.

Aanmelden

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg(Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. Bussen stoppen recht voor de Bernoulliborg. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 19:00. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen, zie: www.rug.nl/sterrenwacht .