Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons prof. dr. B.P. (Boudewijn) de Bruin

prof. dr. B.P. (Boudewijn) de Bruin

Professor

Boudewijn de Bruin is hoogleraar aan de Universiteit van Groningen en de Universiteit van Göteborg. Zijn huidige werk richt zich op ethische en juridische aspecten van bedrijfsvoering, duurzaamheid en klimaatverandering. (Zie bijvoorbeeld een bijdrage aan de viering van het 40-jarig bestaan van het Journal of Business Ethics over klimaatverandering, bedrijfsvoering en mensenrechten.) De Bruin heeft ook gewerkt aan ethische, politieke en juridische aspecten van informatie (epistemisch onrecht, ethiek van geloof, deugdenepistemologie, stereotypen, etc.), met toepassingen in finance, gezondheidszorg, ICT, onder andere. (Zie bijvoorbeeld The Business of Liberty: Freedom and Information in Ethics, Politics, and Law (Oxford University Press, 2022) en Epistemic vice predicts acceptance of Covid-19 misinformation (met Mark Alfano en Marco Meyer), Episteme, 2021). Hij heeft ook gewerkt aan ethiekmanagement in organisaties (bijv. de bankierseed), en de grondslagen van liberalisme en republikanisme, met toepassingen op het gebied van privacy, marketingregulatie, mediageweld, etc.

De Bruin heeft een masterdiploma in wiskunde en filosofie (Universiteit van Amsterdam) en een doctoraat van het Institute for Logic, Language and Computation (Amsterdam). Hij heeft ook compositieleer gestudeerd (Conservatorium Enschede, eenjarige vooropleiding). De Bruin heeft gastposities bekleed aan de Universiteit van Cambridge, de Fondation Maison des sciences de l'homme in Parijs, de Harvard Business School, UC Berkeley, de Universiteit van Minho, de Universiteit van Göteborg, en is een Life Member van Clare Hall (Cambridge).

De Bruin leidt momenteel een onderzoeksprogramma gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) getiteld 'Fake news, sexist stereotypes, and other non-evidential beliefs: Philosophical theory and empirically tested solutions'.

De Bruin is auteur van talrijke academische artikelen, opiniestukken en blogs, en heeft monografieën gepubliceerd met titels als Explaining Games: The Epistemic Programme in Game Theory (Springer, Synthese Library, 2010), Ethics and the Global Financial Crisis: Why Incompetence is Worse than Greed (Cambridge University Press, 2015, pbk 2017), en The Business of Liberty: Freedom and Information in Ethics, Politics, and Law (Oxford University Press, 2022). Samen met Christopher F. Zurn is hij de redacteur van New Waves in Political Philosophy (Palgrave, 2008).

De Bruin heeft een Veni-subsidie (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO) ontvangen voor een project over Erkenning en Republikanisme. Verdere NWO projecten zijn 'The Epistemic and Rationality Assumptions of Game Theoretic Solution Concepts'; 'Ethics and Game Theory'; 'Shared Commitments and Common Knowledge: The Epistemic Dimensions of Deliberative Democracy' met Martin van Hees (Vrije Universiteit Amsterdam); 'Trusting Banks' (met Alex Oliver, Universiteit vna Cambridge); 'Towards Professional Epistemic Justice: Finance and Medicine (met Miranda Fricker); en 'Fake news, sexist stereotypes, and other non-evidential beliefs: Philosophical theory and empirically tested solutions'. Digitale Pioniers financierde het project 'Moira Search: The Inverted Search Engine', met kunstenaar Saskia Korsten.

De Bruin heeft cursussen gegeven en onderzoeksprojecten begeleid over een breed scala aan onderwerpen op het gebied van bedrijfsethiek, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), bedrijfsleven en mensenrechten, en duurzaamheid. Hij heeft ook advies gegeven en/of incidentele programma's verzorgd voor Achmea, Atradius, de Belastingdienst, Rabobank, DSI, ING, PFZW, PriceWaterhouseCoopers, het de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), AOG School of Management, Comenius, Judge Business School (Cambridge) en Blavatnik School of Government (Oxford).

Laatst gewijzigd:28 juni 2023 18:47