Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons dr. B.F. (Bertus) Jeronimus

dr. B.F. (Bertus) Jeronimus

Universitair Hoofddocent

Hieronder een overzicht van projecten waar ik mee bezig ben

Het Stress In Action zwaartekracht consortium onderzoekt hoe dagelijkse stress betrouwbaar gemeten kan worden en de effecten van stress op onze gezondheid. Speciale interesse is er voor individuele variatie in stress en gepersonaliseerde interventies. Momenteel zijn we bezig met een synthese van de dagelijkse stress ervaringen en hun rol in het ontwikkelen van emotionele stoornissen (angst en depressie).

Mijn Veni onderzoek betrof gelukkige mensen met hoog neuroticisme (2019-2022), vanwege hun vermeende In dit kader hebben we onder meer de sociale netwerk tool GENTLE ontwikkeld. Momenteel zet ik deze onderzoekslijn voort samen met het "Navigeren van Onzekerheid: Onderzoek naar de Wijsheid in Neurotische Adolescenten hun Sociale Ontwikkeling" (NUDS) consortium.

Herstel van zelfmoordgedachten of zelfmoordpogingen bij jongeren.

De HoeGekIsNL studie (HowNutsAreTheDutch) streeft naar een empirische representatie van psychische krachten en klachten, rekening houdende met dimensionaliteit en heterogeniteit, interactiviteit tussen symptomen en krachten, en variabiliteit binnen het individu. Zie hier voor publicaties. Ook de omgang met de coronavirus pandemie is onderzocht binnen HGIN. Ik richt me voornamelijk op persoonlijkheid en emotie dynamieken en de rol van verwaarlozing en mishandeling in de kindertijd voor gezondheid en geluk bij volwassenen.

De Ieder-Kind-Is-Anders studie beoogd krachten en klachten en hun interactie bij kinderen in kaart te brengen. Wat zijn de ingrediënten voor welbevinden bij jongeren? En hoe denken ouders hierover. De studie beoogd ook emotie dynamieken en differentiatie te meten in kinderen en adolescenten.

Cohort studies die ik vaker benut

De TRAILS (TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey) is een langlopend, multidisciplinair onderzoek naar de psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling van adolescenten en jongvolwassenen.

De Netherlands Study of Depression and Anxiety (NESDA) is gericht op het beloop van angst en depressie over de levensloop. 

De Lifelines study is een cohort uit Noord Nederland.

Afgeronde projecten

De PsyCorona studie was opgezet om gedachten, gevoelens, en gedragingen in de context van de Coronavirus (SARS-CoV-2) ziekte (Covid-2019) pandemie te onderzoeken. Welke burgers hielden zich aan de publieke gezondheid maatregelen? En waarom of waarom niet? De PsyCorona studie was een samenwerking tussen honderd wetenschappers met >60.000 deelnemers in 115 landen (5 continenten). 

De NEMESIS-2 dagboek  studie betrof een longitudinale experience sampling studie in het kader van de 4e wave van NEMESIS-2. 

In het Leefplezier project onderzochten we hoe subjectief welbevinden ontstaat en welke factoren de beleving hiervan beïnvloeden. Wat maakt dat u zich gelukkig voelt en wat niet? De Leefplezier app onderzocht factoren die hierbij een rol spelen.

Laatst gewijzigd:09 april 2024 01:16