Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Centrum voor Informatie Technologie Nieuws

Reality Center zorgt voor virtuele Romantiek in het Noorden

23 oktober 2017

Op zaterdag 16 oktober ging in het Groninger Museum de tentoonstelling "Ook Romantiek" open voor het publiek, met vooral veel moderne kunst, mode en design.

Het Reality Center heeft hiervoor in opdracht van het Groninger Museum een virtueel panorama gemaakt, gebaseerd op een aantal bekende schilderijen van landschappen. In een speciaal ingerichte moderne panoramazaal verschijnt in Virtual Reality een levend landschap dat in beweging komt zodra je midden op het witte kruis gaat staan. Je waant je acht minuten lang in een fantasierijke wereld door de verschillende schilderijen.

De reis start vredelievend op het herfstige platteland onder begeleiding van wat vriendelijk geloei van een aantal koeien. Daarna gaat het beeld over naar een Noors berglandschap waarbij de weg zich vervolgt door druipsteengrotten met rustgevende druppelgeluiden.

De weg door de grotten lijkt eindeloos, maar toch blijf je nieuwsgierig op het kruis staan, kijkend naar wat zich aan het einde van het pad bevindt. Het wordt duister en een tikkeltje spannend als aan het einde van de grot een donker landschap zichtbaar wordt. Een mysterieuze man loopt via een verlichte kronkelweg spelend op een fluit langzaam door het landschap.

Voordat je het weet is de reis voorbij en heb je vijftig keer langer bij de virtuele panoramaschildering gestaan dan de gemiddelde museumbezoeker bij een willekeurig ander schilderij.

Op 9 december wordt de romantische wintertentoonstelling ‘De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner’ geopend, met onder andere de originele schilderijen die in het panorama gebruikt (eentje hangt er nu al, want die maakt deel uit van de eigen collectie van het Groninger Museum). Deze tentoonstelling is het eerste grensoverschrijdende overzicht van landschapschilderkunst uit Noord-Europa. Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en spiritualiteit staan centraal.

De tentoonstelling ‘De Romantiek in het Noorden’ inclusief het virtuele panorama loopt nog tot en met 6 mei 2018. Voor de liefhebbers van de hedendaagse Romantiek, fantasie en illusie is er nu dus al de tentoonstelling ‘Ook Romantiek’ met onder andere zoete witte jurken van Viktor & Rolf.

Laatst gewijzigd:24 januari 2020 16:20

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...