Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

IMAGINARY: Wiskunde in beeld

04 mei 2017

Van 22 mei tot en met 9 juni staat de reizende expositie IMAGINARY in de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Deze expositie is ontwikkeld door het onderzoekscentrum voor wiskunde in het Duitse Oberwolfach en is nu aan een internationale tournee bezig. Bezoekers kunnen wiskunde omzetten in vormen en omgekeerd, schuiven met tegelpatronen en ontdekken hoe wiskunde eigenlijk overal is. En de toegang is ook nog gratis!

Theepot met bijbehorende wiskundige formule
Theepot met bijbehorende wiskundige formule

Veel mensen zien wiskunde als moeilijk, saai en abstract. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Neem het gratis software pakket SURFER. Dit vertaalt wiskundig formules in 3D vormen, van abstract tot een citroen of zelfs een theepot op een schotel met suikerklontjes ernaast. Op de expositie kunnen bezoekers hier zelf mee aan de slag.

Verder zijn er grote posters te zien van deze vormen en 3D geprinte wiskundige objecten in felle kleuren. Kleur en vloeiende vormen maken objecten die zijn gevormd door formules uit wiskundige theorieën tot moderne kunst. Extra informatie kun je ontsluiten door de QR codes bij de verschillende installaties te scannen.

Geneeskunde

IMAGINARY is een internationale tentoonstelling, maar door Science LinX zijn er videoportretten van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen aan toegevoegd, die laten hoe zij wiskunde gebruiken. Bijvoorbeeld in Geneeskunde of bij het controleren van elektronisch stemmen. De maatschappij kan niet zonder wiskunde!

Penrose betegeling
Penrose betegeling

Op interactieve puzzeltafels kun je de kleurrijke en complexe Penrose-betegeling leggen. Dit vormt patronen met een nogal complexe symmetrie. Zo leer je spelenderwijs meer over hoe deze patronen zijn uitgevonden en wat ze zo mooi maakt.

IMAGINARY is voor het schooljaar 2017-2017naar Nederland gehaald door het Platform Wiskunde Nederland (PWN) en de Nederlandse universiteiten. De expositie is gratis toegankelijk. Schoolklassen, en dan bijzonder de bovenbouw van havo en vwo, kunnen rondleidingen boeken door studenten die meer over de tentoonstelling kunnen vertellen. Docenten kunnen dit combineren met lessen gericht op de onderwerpen van IMAGINARY en op deze manier de leerlingen een creatieve manier geven om wiskunde te zien en te begrijpen. Voor het algemene publiek zijn er ook nog 2 middagen georganiseerd op 2 en 6 juni met een speciaal programma.

IMAGINARY staat van 22 mei t/m 9 juni in Groningen, in de Bernoulliborg op de Zernike Campus. Docenten kunnen voor hun klas een rondleiding reserveren via de website van IMAGINARY. U kunt zich daar ook aanmelden voor een programma voor individuele bezoekers. Leer meer over IMAGINARY op de bijbehorende website.

Beelden uit IMAGINARY
Beelden uit IMAGINARY
Laatst gewijzigd:28 april 2020 14:00

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...