Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Winnaar Jan Kommandeurprijs: rijstbeschermer

21 maart 2017

De Jan Kommandeurprijs 2017 is gewonnen door Alinda Dersjant, Margot Knapen en Niels Bouman. In het werkstuk ‘Antioxirice’ beschrijven ze een methode om te voorkomen dat de rijsoogst in Bangladesh door overstromingen mislukt. De leerlingen wonnen €200,- met hun werkstuk en mogen het presenteren op de International Conference for Young Scientists in Stuttgart.

.
.

De tweede prijs ging naar een handprothese met sensorische feedback, die ook de publieksprijs won, de derde prijs naar een plan om ruimteschoot op te ruimen.

Antioxirice

Alinda Dersjant, Margot Knapen en Niels Bouman
’t Atrium, Amersfoort

Boeren in Bangladesh kampen met een groot probleem: steeds vaker overstromen hun akkers en mislukt de rijstoogst. Alinda, Margot en Niels wilden daar wat aan doen. Ze maakten een beschermende spray die boeren na een overstroming over hun planten kunnen sproeien. Na uitgebreide tests bleek de spray inderdaad het herstel van de planten te bevorderen. De leerlingen maakten tenslotte een uitgebreid businessplan waarvan hun bedrijf (Antioxirice Limited) en de boeren voordeel kunnen hebben.

Handprothese
Handprothese

De constructie van een handprothese

Pim van der Meer en Adnan El Karbothly
Kamerlingh Onnes, Groningen

De tweede prijs ging naar Pim van der Meer en Adnan el Karbothly. Zij deden onderzoek naar myoelektrische handprotheses: robothanden die bestuurd kunnen worden door middel van spieractiviteit in de onderarm. Het klinkt misschien als sciencefiction, maar dergelijke handprotheses bestaan echt.

Pim en Adnan onderzochten bestaande protheses en bouwden hun eigen verbeterde handprothese met behulp van een 3D printer. Ook onderzochten zij het effect van sensorische feedback. Wanneer je een ei oppakt, voel je dat ei en daardoor weet je hoe hard je moet knijpen om het op te tillen. Op dezelfde manier zouden protheses sensorische feedback moeten kunnen geven aan de gebruiker, vonden zij. Uit hun onderzoek bleek dat sensorische feedback inderdaad helpt om te bepalen hoe hard je moet knijpen om een voorwerp op te kunnen tillen.

Ruimteschroot
Ruimteschroot

Computational models for calculating efficient routes to intersect space debris

Hidde Koerts en Siebe Lekanne Deprez
Herman Wesselinkcollege, Amstelveen

De derde prijs werd gewonnen door Hidde Koerts en Siebe Lekanne Deprez. Hidde en Siebe willen rommel opruimen. Niet in hun kamer, maar in de ruimte. Ruimtemissies laten namelijk vaak onderdelen achter die in een baan om de aarde blijven zweven. Dit ruimteschroot zweeft nu om de aarde met een snelheid tot wel 27.000 kilometer per uur. Een botsing met zo’n projectiel heeft vanzelfsprekend grote gevolgen. Met behulp van een zelfgeschreven programma bepalen Hidde en Siebe wat de meest efficiënte route is tussen verschillende delen van de ruimterommel, zodat ze de boel zo efficiënt mogelijk kunnen opruimen.

Winnaars vorige jaren

De prijswinnaars van voorgaande jaren zijn hier te vinden. Ook kun je hier filmpjes zien van de genomineerden van dit jaar en voorgaande jaren! Doe hier inspiratie op voor leuke profielwerkstukken!

Laatst gewijzigd:17 januari 2019 11:29

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...