Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXScience LinX nieuws

Futureproof: verander de wereld met je bètaopleiding!

18 augustus 2015

Science LinX heeft een nieuwe tijdelijke expositie in de Bernoulliborg: Futureproof. Bezoekers krijgen er onder meer een inkijkje in de fabrieken van de toekomst en kunnen inspirerende rolmodellen ontmoeten via videoportretten.

De expositie is in de eerste plaats ingericht voor scholieren die willen weten wat ze eigenlijk met een bètaopleiding kunnen doen. Videoportretten laten zien in welke beroepen afgestudeerden kunnen terechtkomen. De bezoeker kan ook ontdekken wat zijn of haar skills zijn, vooroordelen onderzoeken en zelf een schets van de toekomst achterlaten via het interactieve ‘Draw your future’.

Bètaonderzoek kan de toekomst veranderen. Er bestaan al minuscule chips met een compleet laboratorium erop. Via de ‘serious game’ Lab on a chip kan iedereen kennismaken met de techniek achter die minilabjes. Andere opstellingen laten zien hoe algen grondstoffen kunnen produceren, of hoe landbouw is te combineren met het kweken van vis.

De toekomst is misschien niet altijd even veilig: wie leest of luistert er mee wanneer je een email verstuurt of je mobiel gebruikt? Een staaltje ‘speculatieve kunst’ toont de oplossing: de niet te hacken dataduif.

De expositie Futureproof staat tot eind oktober in de hal van de Bernoulliborg (eerste verdieping) en is gratis te bezoeken wanneer het gebouw open is. Scholen kunnen een rondleiding boeken, eventueel aangevuld met andere programmaonderdelen. Neem daarvoor contact op met Science LinX.

Laatst gewijzigd:19 september 2017 12:25
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 17 oktober 2017

  iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?

  Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk...

 • 12 oktober 2017

  Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

  Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief...

 • 06 oktober 2017

  Kwaliteit van nationaliteit in kaart gebracht

  Op woensdag 20 september heeft Prof. Dimitry Kochenov, Adjunct Hoogleraar Europees Constitutioneel Recht, de tweede editie van de Quality of Nationality Index (QNI) gepresenteerd. De publicatie kwam tot stand in samenwerking met Henley and Partners,...