Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Natuurkundeles op een zeilboot

19 maart 2015

Twee leerlingen uit 4 vwo van het Borgman College in Sneek, hebben een bijzonder lesprogramma gevolgd: zij voeren mee met het ‘Masterskip’ Wylde Swan door de Caraïben. Tijdens de tocht werd natuurwetenschappelijke theorie in praktijk gebracht. Voor Science LinX maakten zij een verslag.

Op 25 januari 2015 zijn wij samen met nog negentien andere leerlingen van Nederland naar de Caribbean vertrokken om vanuit daar vijf weken langs de eilanden te varen. We zijn op het eiland St. Maarten geland, om vervolgens aan boord te gaan en met elkaar kennis te maken.

Onze eerste zeiltocht ging naar de Britse Maagdeneilanden, een tocht van ongeveer een dag. We zijn daar op verschillende eilanden geweest, waar we prachtige stranden hebben gezien. Ook hebben we daar met wilde dolfijnen gezwommen. Vervolgens zetten we koers naar Trinidad, waar we in erg industriële haven kwamen te liggen. We hebben wel een mooie tocht naar een waterval gemaakt.

Na een week in Trinidad gingen we naar St. Lucia, waar we de Wylde Swan aan een palmboom vastlegden en de berg 'Petit Pitton' beklommen. Hier hebben we veel gezwommen in het prachtige blauwe heldere water.

Vervolgens stond Dominica op het programma, waar we naar de 'Boiling lakes' zijn geweest. Een meer dat kokend heet water bevatte door de vulkanische activiteit. Antiqua was het laatste eiland, een prachtig luxe eiland. Vele resorts waren er te vinden. De reis eindigde weer op St. Maarten. Hier mochten we meevaren met de kustwacht in een rib met 700 pk.

Natuurlijk was het een prachtige ‘vakantie’, maar er moest ook gewerkt worden. We kregen van onze school een plan van aanpak mee die wij moesten voltooien op het schip. Iedere ochtend van 8 tot 11 aan de zelfstudie. Ook de middag bevatte een educatief uurtje, waar we een verdiepende les natuurkunde, biologie of scheikunde kregen.

Het onderwerp van de les had wel te maken met het schip zelf. Een extra opdracht tijdens de reis was om te solliciteren naar een functie op het schip, om zo een scheepsovername te kunnen doen.

Wij hebben echt de tijd van ons leven gehad en hopen jullie daar in deze paar woorden iets over verteld te hebben.

Verslag: Idsert Wijnja

Meer informatie over dit lesprogramma vind je op de website van de Wylde Swan.

Laatst gewijzigd:09 februari 2021 13:22
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...