Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Science LinX nieuws

Open dag op locatie: kennismaken met bètastudies

04 februari 2014

Studeren in Groningen!? Met die gedachte kwamen op 31 januari 2014 bijna tweeduizend scholieren, allemaal potentiële nieuwe Beta-studenten, naar het Zernikecomplex voor de Open Dag op Locatie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Natuurkundeproef met knikkerbaan
Natuurkundeproef met knikkerbaan

De hele dag verzorgden promotieteams presentaties en demonstraties, om de scholieren een goed beeld te geven van de studierichtingen. Dat werkte, bleek uit de reacties van de scholieren: ‘Ik had echt nooit gedacht dat ik zoveel richtingen op kan met de studie Natuurkunde en Technische Natuurkunde’.

De overvolle zaal bij Natuurkunde reageerden vooral enthousiast op de demonstratieproefjes. Bij elk experiment vroegen de leden van het promotieteam vooraf wat de uitkomst zou zijn. Een paar dappere scholieren waagden zich aan een antwoord - en ze hadden het regelmatig goed!

De eerste vraag ging over twee kogelbanen, waarbij de ene baan een constante helling had en de andere een U-vormige buiging in de helling. Het publiek voorspelde de uitkoms goed: het balletje in de gebogen baan kwam als eerste aan bij het einde. ‘De kortste weg is niet altijd de snelste weg. Het balletje in de gebogen baan pakt snel een grotere snelheid op in tegenstelling tot het balletje op de constante helling’, legde Rob Jagt van het promoteam Natuurkunde uit.

Ook bij de studie Technische Bedrijfskunde was het erg druk. Tijdens de presentatie kwamen duidelijke voorbeelden van productieprocessen aan bod die Technische Bedrijfskundigen tegen kunnen komen. Dat gebeurede onder meer met behulp van een vogelhuisje.

Katja Loos vertelt over polymeren
Katja Loos vertelt over polymeren

Naast TBK en Natuurkunde was er ook veel belangstelling voor Scheikunde/Scheikundige technologie. Katja Loos, hoogleraar polymeerchemie, vertelde een verhaal over plastics met interessante toepassingen waar Scheikundige technologen aan kunnen werken. Denk hier bijvoorbeeld aan de voetbal voor het WK in 2014 of de Playmobil figuren. Deze toepassingen zijn allebei gemaakt van polymeren.

Maar wat is een polymeer eigenlijk? ‘Polymeren zijn stoffen die bestaan uit lange ketens (meer dan duizend!) van zichzelf herhalende moleculaire groepen’, Vertelde Katja Loos. De zaal reageerde enthousiast op haar demonstratieproef, waarbij van een vloeistof schuim werd gemaakt.

Een heel ander onderwerp kwam aan bod tijdens de presentatie van hoogleraar gedragsbiologie Ton Groothuis voor de studie Biologie. Ongeveer 150 scholieren luisterden aandachtig naar zijn verhaal over linkshandigheid. Van deze aanwezigen waren slechts 10 linkshandig. ‘Uit onderzoek blijkt dat linkshandigen overwegend veel in contactsporten voorkomen’, aldus prof. Ton Groothuis. De reden hiervoor zou kunnen zijn dat linkshandigen een verrassingseffect hebben en dit een klein voordeel geeft.

De Open Dag op Locatie is door veel scholieren bezocht en ze gingen met een goed beeld van de studie weer naar huis. Wie weet zien wij ze volgend jaar terug in de collegebanken!

Laatst gewijzigd:26 januari 2016 11:13

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...