Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXMolecula

Suiker

suiker
suiker

In het dagelijks gebruik bedoelen we met suiker meestal kristalsuiker, die uit suikerriet en suikerbiet wordt gewonnen. Maar suiker zit bijvoorbeeld ook in fruit en mais.

Suiker is een koolhydraat en speelt een belangrijke rol in onze stofwisseling. Het is ook een smaakmaker die aan veel verschillende voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Suiker geeft snel en veel energie aan het lichaam, maar niet de nodige vitamines, mineralen en vezels.

Toegevoegde suikers aan voedingswaren en vooral suikerhoudende dranken dragen bij aan overgewicht. De calorieën in frisdrank stillen je honger niet, ze veranderen niet hoeveel trek je hebt. Daardoor krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt en kom je aan. Het vergroot bovendien de kans op tandplak en gaatjes. Dus: geniet, maar drink ook frisdrank met mate.

Laatst gewijzigd:08 juni 2017 11:44
printOok beschikbaar in het: English