Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXMolecula

Capsaïcine

capsaicine
capsaicine

Capsaïcine is verantwoordelijk voor de hete smaak van chilipepers en rode pepers. Capsaïcine opent pijnreceptoren op de tong, die normaal pas op temperaturen boven de 42 graden Celsius reageren. Deze receptoren geven dan een signaal af, dat branderig voelt.

Capsaïcine is een alkaloïde, die in sommige planten voorkomt als afweer tegen vraat. Het lost niet goed op in water. Daarom helpt water drinken niet, nadat je zelf zo’n peper hebt gegeten. Je kunt beter volle yoghurt of een slok wijn nemen, want in vet en alcohol lost capsaïcine wel goed op.

In pepperspray zit ook capsaïcine. Pepperspray bevat hoge concentraties uit extracten van verschillende paprikasoorten, ongeveer 600 keer sterker dan gewone peper. Au.

Laatst gewijzigd:08 juni 2017 11:34
printOok beschikbaar in het: English