Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Leerlingen DIY Science Molecula

AllylMethylSulfide

allylmethylsulfide
allylmethylsulfide

Rotte eieren, scheten of slechte adem: vervelende luchtjes zijn er in veel soorten en maten. Vaak bevatten stinkende stoffen zwavel. Zwavelverbindingen kun je al in erg lage concentraties ruiken. Zoals de geurstof die aan aardgas wordt toegevoegd, en die bezinepompen hun typische lucht geeft. Veel zwavelverbindingen hebben een laag kookpunt. Daardoor zijn ze ook bij lage temperaturen al gasvormig. In ons relatief warme lichaam komen ze daardoor vrij in darmgassen, maar ook in je adem.

Allylmethylsulfide is de stof die je ruikt als iemand knoflook heeft gegeten. Knoflook bevat de zwavelhoudende stof allicine. Allicine beschermt de knoflook tegen plagen en ziektes. Je lichaam zet allicine om naar allylmethylsulfide. Ook allylmethylsulfide komt vrij via je adem en (als je het vaak genoeg eet) ook in je zweet.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 11:23
View this page in: English