Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinX Leerlingen Bètasteunpunt

Hall-effect

Het Hall-effect (uitgelegd in dit filmpje) is een natuurkundig verschijnsel dat op kan treden in een geleider. Wanneer door de geleider een stroom in de x-richting loopt en er een magnetisch veld in de z-richting is aangelegd, zullen de geladen deeltjes een kracht ondervinden (de Lorentzkracht) waardoor ze afbuigen. De ene kant van de draad wordt positief geladen en de andere kant negatief. Het elektrische veld dat hierdoor ontstaat wordt ook wel het Hall-veld genoemd.

De grootte van dit Hall-veld geeft samen met weerstandsmetingen informatie over het gedrag van de ladingsdragers. Je kunt bijvoorbeeld de afstand tussen de geleidings- en de valentieband van een halfgeleider meten als functie van de temperatuur. Ook kun je de beweeglijkheid van ladingsdragers bepalen. Dit zijn karakteristieke eigenschappen van het materiaal. Tenslotte kun je het Hall-effect gebruiken om de sterkte van een onbekend magneetveld te meten. Bovengenoemde experimenten kunnen in samenwerking met de universiteit worden uitgevoerd. De theorie is uitdagend, maar goed te doen voor enthousiaste scholieren.

Vind je dit een leuk onderwerp en wil je er meer over weten, vul dan het Bètasteunpunt formulier in. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht met al je andere vragen!

Schematische weergave van het Hall-effect
Schematische weergave van het Hall-effect

Interessante onderzoeksvragen:

  • Wat is de relatie tussen de Hall-coefficient en de temperatuur?
  • Hoe kan de bandkloof worden bepaald door middel van het Hall-effect?
  • Waarom kan het Hall-effect ook worden gebruikt om een magneetveld te meten?

Handige links

Opmerking

Heb je vragen of lijkt het je leuk hier je profielwerkstuk over te doen? Neem dan contact op met het Betasteunpunt.

Laatst gewijzigd:12 april 2021 13:48