Skip to ContentSkip to Navigation
Onderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Science LinXBètasteunpunt

Jan Kommandeurprijs 2017

De jury had er een zware taak aan; de beste vijf selecteren uit 88 zeer uiteenlopende profielwerkstukken. Toch is het gelukt, de nominaties voor de Jan Kommandeurprijs zijn bekend. Hier kun je lezen wie er kans maken op €200,- en deelname aan de "International Conference for Young Scientists" in Duitsland.

De constructie van een handprothese
Pim van der Meer en Adnan El Kharbotly
Kamerlingh Onnes, Groningen

Een robothand die bestuurd kan worden door middel van spieractiviteit in de onderarm: het klinkt misschien als Science Fiction, maar dergelijke handprotheses bestaan echt. Pim en Adnan onderzochten hoe ze zulke protheses zouden kunnen verbeteren. Ze bouwden hun eigen handprothese met behulp van een 3D printer. Hierdoor werd de handprothese minder zwaar dan bestaande varianten. Daarnaast vervingen ze het ijzerdraad in bestaande protheses door nylondraad omdat ijzerdraad schade toebrengt aan de prothese én de kleding van de gebruiker. Toen hebben ze de prothese via algoritmen geprogrammeerd om signalen van de spieren om te zetten naar beweging. Tenslotte onderzochten Pim en Adnan het effect van sensorische feedback. Wanneer je een ei oppakt, voel je dat ei en daardoor weet je hoe hard je moet knijpen om het op te tillen. Op dezelfde manier zouden protheses sensorische feedback moeten kunnen geven aan de gebruiker, vonden zij. Ze onderzochten daarom of sensorische feedback gebruikers echt helpt bij het oppakken. Pim en Adnan ontdekten dat sensorische feedback inderdaad helpt om te bepalen hoe hard je moet knijpen om een voorwerp op te kunnen tillen.

Antioxirice
Alinda Dersjant, Margot Knapen en Niels Bouman
’t Atrium, Amersfoort

Boeren in Bangladesh kampen met een groot probleem: steeds vaker overstromen hun akkers en mislukt de rijstoogst. Alinda, Margot en Niels wilden daar wat aan doen. Ze maakten een spray die boeren na een overstroming over hun planten kunnen sproeien. Na uitgebreide tests bleek de spray inderdaad het herstel van de planten te bevorderen. De leerlingen maakten tenslotte een uitgebreid businessplan waarvan hun bedrijf (Antioxirice Limited) en de boeren voordeel kunnen hebben.

Online Privacy
Bas Kasemir en Levi Staal
Kamerlingh Onnes, Groningen
Lees jij de algemene voorwaarden als je een app downloadt? En weet je welke gegevens bedrijven allemaal van je smartphone kunnen plukken? Bas en Levi deden voor hun profielwerkstuk onderzoek naar online privacy. Ze programmeerden een eigen app. Een onschuldig ogend spelletje, dat ongemerkt de locatie van de gebruiker doorstuurde naar Bas en Levi. In de algemene voorwaarden verstopten de jongens een aantal bijzondere ‘regels’. Zo schreven ze bijvoorbeeld dat ze de gebruiker op ieder moment konden vragen om een dansje voor hen te doen. Hun conclusie: de algemene voorwaarden worden niet gelezen en 78 mensen downloadden hun app zonder door te hebben dat deze stiekem hun locatie doorstuurde.

Computational models for calculating efficient routes to intersect space debris
Hidde Koerts en Siebe Lekanne Deprez
Herman Wesselinkcollege, Amstelveen

Hidde en Siebe willen rommel opruimen. Niet in hun kamer, maar in de ruimte. Ruimtemissies laten namelijk vaak onderdelen achter die in een baan om de aarde blijven zweven. Daardoor zweven er nu 3600 satellieten om de aarde met een snelheid tot wel 27.000 kilometer per uur. Een botsing met zo’n projectiel heeft vanzelfsprekend grote gevolgen. Met behulp van een zelfgeschreven programma bepalen Hidde en Siebe wat de meest efficiënte route is tussen verschillende delen van de ruimterommel, zodat ze de boel zo efficiënt mogelijk kunnen opruimen.

De prijsuitreiking is op 23 maart 2017. Je bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen!

Datum:           Donderdag 23 maart 2016
Locatie:           Aula academiegebouw
                      Broerstraat 5
                      9712 CP Groningen


Programma:     13.45 Ontvangst
                       14.00 Opening
                       14.05 Lezing van Che Post
                       14.30 Bezichtiging van de markt met profielwerkstukken
                       15.15 Start prijsuitreiking
                       16.00 Afsluiting en borrel      

Genomineerde werkstukken voor de Jan Kommandeurprijs 2017
Genomineerde werkstukken voor de Jan Kommandeurprijs 2017

Winnaars vorige jaren

De prijswinnaars van voorgaande jaren zijn hier te vinden. Ook kun je hier filmpjes zien van de genomineerden van dit jaar en voorgaande jaren! Doe hier inspiratie op voor leuke profielwerkstukken!

Wie was Jan Kommandeur?

Jan Kommandeur(1929-2012) was tussen 1961 en 1994 hoogleraar fysische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1970 stichtte hij de Jonge Onderzoekers Groningen om kinderen op een uitdagende en creatieve manier te interesseren voor wetenschap. Vandaag de dag organiseren de Jonge Onderzoekers nog steeds technische activiteiten voor kinderen van 8-18 jaar oud.

Laatst gewijzigd:27 maart 2017 09:09