Skip to ContentSkip to Navigation
UniversiteitsmuseumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Universiteitsmuseum
Universiteitsmuseum Kunstcommissie

Uit de schaduw

Tentoonstelling Universiteitsmuseum: Vierhonderd jaar kunst aan de RUG

De Rijksuniversiteit Groningen bezit een grote hoeveelheid kunst. Waar je ook loopt in universitaire gebouwen, welke werkkamer je betreedt, in elk trappenhuis, op elk binnenplaatsje, overal ontdek je wel een kunstwerk. Dat kan een schilderij zijn, een monumentale wandschildering, een borstbeeld, maar ook een bewerkte trapleuning of architectonisch detail.

De Kunstcommissie van de RUG toont in de maanden april t/m november 2014 een groot deel van deze kunstwerken in het Universiteitsmuseum: mooie, bijzondere of gewoon interessante kunst die nu eens 'uit de schaduw' komt!

Architectuur

Om te beginnen wordt ingezoomd op architectuur, aan de hand van de grote brand die in 1906 het Academiegebouw in de as legde. We laten bouwtekeningen zien van het nieuwe Academiegebouw, en tientallen foto’s van herbouw en interieur.

Portretten en bustes

Een apart hoofdstuk in de tentoonstelling vormen de portretten. Niet de bekende hoogleraarsportretten uit de Senaatskamer worden getoond, maar de vele portretten die elders op de universiteit hangen. Zo is er het befaamde portret van de pedel Hero Jan Kars, een schilderij door F.H. van Wolde uit 1912, dat meteen het beeldmerk van de hele tentoonstelling vormt. Belangrijke RUG-medewerkers werden ook driedimensionaal geportretteerd, zoals blijkt uit een grote verzameling bustes.

Pedel Hero Kars (schilderij F.H. van Wolde, 1912)
Pedel Hero Kars (schilderij F.H. van Wolde, 1912)

Wetenschap

In de zogeheten Witte Kamer van het Universiteitsmuseum concentreren we ons op de combinatie wetenschap en kunst. Te zien zijn onder andere speciaal voor het onderwijs en onderzoek door soms gerenommeerde kunstenaars gemaakte prenten.

Van Baaren

Vervolgens wordt de toeschouwer getrakteerd op een fijnzinnige collectie niet-westerse kunst, afkomstig uit de collectie van het inmiddels opgeheven Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw. Een groot deel van deze verzameling werd in 1968 aan het museum geschonken door hoogleraar Van Baaren.

BKR-kunst

Voor we dan de wand met kunst 'uit de schaduw' bereiken, is er nog een bijzondere verzameling te zien: de kunst die werd vervaardigd door kunstenaars in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, in het kader van Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Prachtige kunst wordt hier afgewisseld met snel voor de BKR-uitkering in elkaar geknutseld werk. De Kunstcommissie vindt dat deze collectie een mooi beeld geeft van dit bijzondere tijdperk en toont daarom een flink aantal kunstwerken daaruit.

Uit de schaduw

De tentoonstelling eindigt met een grote wand vol 'onbekende' kunst uit universitaire gebouwen. We zijn blij dat we onder meer enkele gerenommeerde Ploeg-kunstwerken 'uit de schaduw' hebben mogen halen, die normaliter in het bestuursgebouw aan de Oude Boteringestraat hangen. Er is een schilderij van Job Hansen te zien, een werk van Marten Klompien, maar ook een modern schilderij van kunstenaar en filmmaker Fedde Hoekstra, dat normaal bij een medewerker in het Heymansgebouw op de kamer hangt!

We tonen deze collectie als een soort negentiende-eeuwse Salon, met kunstwerken van plint tot plafond, rijp en groen, professioneel en amateur: de kunstzinnige universiteit op enkele vierkante meters!

  • Uit de schaduw
  • Tentoonstelling van vier eeuwen kunst aan de RUG,
    ter gelegenheid van 400 jaar Rijksuniversiteit Groningen
  • Universiteitsmuseum, 10 april 2014 - 4 januari 2015
  • Openingstijden Universiteitsmuseum
Laatst gewijzigd:16 september 2021 11:02