De eerste jaargang

Met dit zesde nummer van Pictogram wordt deeerste jaargang van dit tijdschrift afgesloten. De redactie kijkt met enige tevredenheid terug op het eerste levensjaar van haar geesteskindje: we geloven dat we erin geslaagd zijn een leesbaar en goed ogend informatiebulletin op de wereld te zetten, waarin op heldere wijze de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie aan de RUG, en alle zaken die daar maar mee te maken kunnen hebben, worden beschreven.

De raakvlakken tussen UB en RC komen in dit nummer al meteen goed tot uiting in het interview. Vakreferent geneeskunde Anita Verhoeven onderzocht het gebruik van informatiebronnen, zowel elektronisch als gedrukt, door Nederlandse huisartsen.

Een eerder artikel in Pictogram over de nieuwe huisstijl van de website van de RUG krijgt een vervolg in een bijdrage van Jan Kraak. Hij ontwikkelde een programma waarmee men slechts door het invullen van een paar gegevens automatisch een basisversie van een website in de RUG-huisstijl kan laten maken.

Het programma Onderwerpsgericht Zoeken Online (OZOn) is gemaakt door het Eccoo in samenwerking met een aantal faculteitsbibliotheken. Het geeft zowel beginnende als ervaren bibliotheekgebruikers een instructie in het zoeken naar en selecteren van bibliografische bronnen. Bibliothecaris Harry Oude Lenferink en projectleider Bas Cordewener schetsen de voortgang van dit project.

Begin pagina 

Natuurlijk ook in dit nummer van Pictogram de bekende rubrieken: in de Helpdesk worden de koppelingsmogelijkheden tussen de verschillende Office-programma's beschreven, RC-directeur Liebrand schrijft aan zijn UB-collega Klugkist, en in de column Icy Tea gaat het over de zoektocht naar buitenaards leven via de eigen pc.

Wij zien de tweede jaargang van Pictogram met vertrouwen tegemoet, zij het dat er met ingang van het jaar 2000 enige redactionele wisselingen zullen plaatsvinden. Daphne Wiegertjes vertrekt bij het RC en dus ook bij Pictogram. Haar plaats zal worden ingenomen door Kristien Piersma. Bas Cordewener heeft een nieuwe betrekking aanvaard bij SURF en zal ons dus ook moeten verlaten. Wie namens het Eccoo in zijn plaats in de redactie van Pictogram zal plaatsnemen is nog niet bekend.

Gelukkig is er in dit nummer ook nog een bericht van de Millennium Task Force. In de nacht van de komende jaarwisseling zal een zogeheten Centraal Millennium Crisisteam paraat zijn, bestaande uit niet de minste vertegenwoordigers van het personeel van de RUG. Zo hoeven we ons ondanks alle veranderingen hopelijk toch geen zorgen te maken over de overgang naar het nieuwe millennium!

 


              inhoud Pictogram 6

Begin pagina