Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP Farmaceutische Biologie Onderzoek

Onderzoek

Op deze pagina vindt u de lopende en de afgesloten onderzoeksprojecten binnen de basiseenheid. Elk project geeft een korte beschrijving van het onderzoek.

Het onderzoek van de basiseenheid Farmaceutische Biologie is ondergebracht in het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP). Dit onderzoeksinstituut vormt samen met disciplinegroepen uit de Faculteit der Medische Wetenschappen (FMW) de door de KNAW erkende onderzoekschool Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE).

Het onderzoek van de basiseenheid is te verdelen over de volgende drie onderzoekslijnen:

  • Plantenbiotechnologie
  • Moleculaire biologie
  • Celbiologie

Plantenbiotechnologie

Gericht op de productie van biogene geneesmiddelen met behulp van planten en plantencelcultures. Het betreft hier vooral bioactieve secundaire metabolieten. Projecten waaraan op dit moment veel aandacht wordt besteed zijn: de productie van het nieuwe antimalariamiddel Artemisinine met behulp van planten (en celcultures) van Artemisia annua; de productie van cytostatische lignanen in celsuspensies, orgaancultures en planten van o.a. Linum flavum en bioconversies met behulp van plantencelcultures en daaruit bereide enzympreparaten (hydroxylering, glycosylering).

Moleculaire biologie

Gericht op het creëren van biologische diversiteit via in vitro evolutie technieken. Dit onderzoek wordt toegepast op enzym/substraat interacties en op receptor/ligand bindingen. DNA mutagenese en de methode van phage display worden gebruikt voor het maken van varianten van farmaceutisch relevante peptiden en eiwitten. Uiteindelijk doel is het verbeteren van de effectiviteit van farmaceutische eiwitten en enzymen via protein engineering.

Celbiologie

Gericht op de bestudering van de productie en uitscheiding van farmaceutische eiwitten door gespecialiseerde gastheercellen. In het afgelopen decennium is een groot aantal farmaceutische eiwitten, die voortgekomen zijn uit de biotechnologie, als geneesmiddel geregistreerd. De therapie met deze eiwitten, die veelal ook van nature in het menselijk lichaam voorkomen, is vaak gericht op het opheffen van een specifiek tekort. Binnen de werkgroep wordt onderzoek gedaan naar de expressie van deze humane eiwitten in heterologe gastheercellen, zoals bacteriën. Er wordt aandacht besteed aan de vouwing, uitscheiding en modificatie van deze eiwitten. Het mechanisme van secretie wordt in detail bestudeerd om te komen tot de identificatie van limitaties bij heterologe genexpressie. In Europees verband wordt gewerkt aan de optimalisatie van Bacillus subtilis als producent van farmaceutische eiwitten (Cellfactory).

Laatst gewijzigd:11 oktober 2012 09:50
View this page in: English