Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university

Drukbezochte Sterrenkijkdagen in Blaauw Sterrenwacht

07 maart 2017
Telescopen op waarneemterras Blaauw Sterrenwacht. Fotograaf: Joost van den Born.
Telescopen op waarneemterras Blaauw Sterrenwacht. Fotograaf: Joost van den Born.

Vrijdag 3 en zaterdag 4 maart was de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de 41e Landelijke Sterrenkijkdagen . Ondanks het weer bezocht een record aantal van ruim 700 bezoekers het evenement.

Op beide dagen was er een uitgebreid programma met rondleidingen in de sterrenwacht, een opblaasbaar planetarium, lezingen, workshops en een kinderprogramma. Beide avonden werkte het weer niet mee, het was voornamelijk bewolkt. Toch piepten de Maan en Jupiter op vrijdag nog af en toe door de wolken, en zaterdag waren Venus en Mars aan het begin van de avond te zien. In de koepel van de sterrenwacht werden ook foto’s van het heelal getoond die met de Gratama Telescoop in de Blaauw Sterrenwacht gemaakt zijn. Jong en oud waren enthousiast over het evenement. Ze vonden het spannend om door de telescopen te kijken en inspirerend om meer te leren over ons zonnestelsel en waar sterren en planeten vandaan komen.

Een fotoverslag van dit evenement is hier beschikbaar. Vrijdag was ook een verslaggever van NPO Radio 1 op bezoek, en zaterdag maakte een verslaggever van Dagblad van het Noorden een reportage. Voor meer informatie over komende evenementen van de Blaauw Sterrenwacht, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Organisatie

Dit evenement werd georganiseerd door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen) en SRON Netherlands Institute for Space Research , in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG) en Science LinX .

Laatst gewijzigd:08 maart 2017 09:49

Meer nieuws

  • 24 april 2017Ben Feringa in College Tour op 28 april

    Op vrijdag 28 april om 21:10 uur is een College Tour-aflevering met Ben Feringa te zien op NPO2. Donderdag 20 april 2017 was de Nobelprijswinnaar te gast bij het populaire tv-programma. De opname in de Stadsschouwburg in Groningen trok veel bezoekers...

  • 21 april 2017Ria Braam benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

    Op vrijdag 21 april 2017 ontving Ria Braam, hoogleraar Theoretische Chemie, een Koninklijke Onderscheiding uit handen van de heer M.J.F.J. Thijsen, burgemeester van de gemeente Tynaarlo. Zij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw...

  • 20 april 2017Ben Feringa ontvangt Academic Society Award

    Nobelprijs Winnaar Ben Feringa heeft op woensdag 19 april tijdens de Dag van de Ingenieur de Academic Society Award ontvangen uit handen van Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).