Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Zonsverduistering vrijdag 20 maart 2015

Wanneer:vr 20-03-2015 09:00 - 12:00
Waar:Infoversum, Vrydemalaan 2, Groningen

VERSLAG ZONSVERDUISTERING: 900 toeschouwers kwamen naar het Infoversum in de hoop de eclips te kunnen bewonderen. Enthousiast gejuich ging op toen onverwacht de zon achter de wolken tevoorschijn kwam en voor zo'n 10 seconden de zonnesikkel zichtbaar was. Een paar minuten later gunden de wolken de bezoekers nog een 2e blik op het schouwspel. Foto's: http://goo.gl/Qm5lno. Video OOG TV: http://goo.gl/nHGoKI. Video RTV Noord: http://goo.gl/RL81el. Video Dagblad van het Noorden: http://youtu.be/5JVdUoG-CnU.

De Blaauw Sterrenwacht organiseert een speciaal evenement voor de zonsverduistering op 20 maart in samenwerking met het Infoversum in Groningen. De zonsverduistering is totaal in Noord-Europa, met name op de Faeröer en Spitsbergen. Gezien vanuit Nederland zal het zonsoppervlak gedeeltelijk worden bedekt door de maan voor meer dan 80%. De gehele duur van de zonsverduistering kan worden gevolgd vanaf Nederland als de hemel helder is. Het eerste contact zal in Groningen om 9:33 zijn en het laatste contact om 11:51, met het maximum van de verduistering om 10:40.

Programma

Er zullen verschillende zonnetelescopen opgezet worden op het plein voor Infoversum. Deze worden mede beschikbaar gesteld door de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Hiermee krijgt u ook de unieke gelegenheid om zonnevlekken en zonnevlammen te bewonderen. Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut, de sterrenkunde afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, zullen bij het waarnemen uitleg geven.

SRON Netherlands Institute for Space Research doet een aantal demonstratieproeven met zonlicht. In de Jouw Energie van Morgen truck van de universiteit wordt extra toelichting met visuele hulpmiddelen gegeven. In de 20 meter koepel van het Infoversum worden tevens speciale full dome-shows van ca. 15 minuten gegeven om 9:30 en 11:30 om de zonsverduistering te simuleren vanaf de aarde en vanuit de ruimte.

BELANGRIJK: Om veilig rechtstreeks naar de zon te kijken is het absoluut noodzakelijk een eclipsbril te gebruiken! Eclipsbrillen zullen op locatie worden verkocht. Zie ook de website van Rob Walrecht voor informatie over veilig zonnekijken.

Aanmelden

Dit evenement zal plaatsvinden op vrijdag 20 maart van 9:00 tot 12:00 in het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. De waarneemactiveiten zijn gratis toegankelijk voor alle bezoekers. De eclipsbrillen kosten €2,- per stuk. Het entreegeld voor de aanvullende full dome-show is ook €2,- per persoon.

  • U kunt hier kaartjes reserveren voor de aanvullende full dome-show.
  • Neem hier deel aan het Facebook evenement.
  • Hier staat de flyer met het programma.
  • Eclipsbrillen zullen op vrijdagochtend 20 maart in de Jouw Energie van Morgen truck voor het Infoversum te koop zijn. Er zullen ook 7 zonnetelescopen opgesteld staan waar iedereen door mag kijken.

De eclipsbrillen kunnen niet van tevoren worden gereserveerd. Mocht u zelf van tevoren eclipsbrillen willen bestellen, zie hier.

Voor meer informatie over evenementen georganiseerd door de Blaauw Sterrenwacht, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Fotowedstrijd zonsverduistering

Doe ook mee met de fotowedstrijd van NOVA! Wie maakt de mooiste foto op of rond de zonsverduistering? Er zijn leuke prijzen te winnen. Let op: Tijdens de gedeeltelijke fase van de eclips is het gebruik van filters noodzakelijk bij het maken van foto's, zie hier voor tips. Voor meer informatie over de fotowedstrijd en ook alle activiteiten voor de zonsverduistering in het hele land zie de NOVA website.

View this page in: English