Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Kapteyn Instituut Agenda en Nieuws

ZONdagen 2015

Wanneer:zo 21-06-2015 13:00 - 17:00
Waar:Infoversum, Vrydemalaan 2, Groningen

UPDATE: De volgende ZONdag van de Blaauw Sterrenwacht is op 21 juni. Op zondag 21 juni vieren we de langste dag van het jaar en de start van de zomer met International SUNday . Tegelijkertijd viert Infoversum haar 1 jarig bestaan en dus zetten we de bezoekers extra in het zonnetje! We zijn open bij het Infoversum van 13:00-17:00. Zie onder voor meer informatie. Meld je ook aan voor het Facebook event voor de laatste nieuwtjes. Het volledige programma staat hier.

Dit voorjaar organiseert de Blaauw Sterrenwacht van het Kapteyn Instituut in samenwerking met het Infoversum, SRON Netherlands Institute for Space Research en de Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (GVWS) speciale waarneemmiddagen voor de Zon. Wanneer het weer dit toelaat kunnen bezoekers door zonnetelescopen kijken en zijn er diverse activiteiten om meer te leren over onze eigen ster. De ZONdagen vinden plaats bij het Infoversum op zondagen van 26 april t/m 21 juni 2015. De serie wordt op de laatste zondag afgesloten met een speciaal evenement voor International SUNday.

Programma

Een ZONdag zonder Zon kan natuurlijk niet. De zondagen van 26 april t/m 14 juni zijn daarom flexibele ZONdagen , afhankelijk van het weer. Twee dagen voor aanvang kijken we of het weer het zal toelaten om de Zon te bekijken en besluiten we of de ZONdag doorgaat. Op de website, via Facebook, Twitter en de nieuwsbrief van de sterrenwacht word je hierover op de hoogte gehouden.

Wanneer de ZONdag doorgaat, nodigen we je uit om onze eigen ster in detail te komen bekijken door verschillende zonnetelescopen (o.a. van GVWS en ASTRON). Daarbij kun je bijvoorbeeld prachtige zonnevlekken en zonnevlammen bekijken. Ook zijn er eclipsbrillen te koop waarmee het mogelijk is de Zon veilig te bekijken. Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut, de sterrenkunde afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, geven aanvullend presentaties over de Zon. Voor kinderen is er ook een speciaal kinderprogramma.

Op zondag 21 juni vieren we de langste dag van het jaar en de start van de zomer met International SUNday . Tegelijkertijd viert Infoversum haar 1 jarig bestaan en dus zetten we de bezoekers extra in het zonnetje! Naast het reguliere programma van de ZONdagen zijn er die dag kinderlezingen door een sterrenjuf in de Jouw Energie van Morgen truck en voeren SRON Netherlands Institute for Space Research en Science LinX ter plekke zonne-experimenten uit. Daarnaast zijn er speciale full dome-shows over de Zon te zien in de 20 meter koepel van het Infoversum. Voor het volledige programma, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

Aanmelden

Alle ZONdagen vinden plaats van 13.00 – 17.00 bij het Infoversum, Vrydemalaan 2 in Groningen. De ZONdagen zijn gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig. Eclipsbrillen voor veilig waarnemen van de Zon zijn op de dag zelf verkrijgbaar voor €2,- per stuk.

Meld je ook aan voor het Facebook event voor de laatste nieuwtjes over International SUNday & 1 jaar Infoversum op 21 juni. Het volledige programma staat hier. Voor meer informatie over de ZONdagen, zie www.rug.nl/sterrenwacht.

View this page in: English