Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Our Research GRIP News and activities

Erik Frijlink genomineerd voor Huibregtsenprijs 2016

30 juni 2016

Prof. dr. Erik Frijlink is genomineerd voor de Huibregtsenprijs 2016. Uit 23 inzendingen voor de Huibregtsenprijs 2016 heeft de jury zes wetenschappers en hun onderzoeksprojecten genomineerd. Op 3 oktober 2016 wordt bekendgemaakt wie de Huibregtsenprijs wint. Dan ontvangt de onderzoeksleider van het winnende project de prijs in de Ridderzaal in Den Haag uit handen van drs. Sander Dekker, staatssecretaris van OCW.

Erik Frijlink
Prof. dr. Erik Frijlink is hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie, Groningen Research Institute of Pharmacy, Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzoekt manieren om de toediening, de afgifte, het therapeutisch effect en de houdbaarheid van geneesmiddelen te verbeteren.

300.000 patiënten profiteren dagelijks van innovaties Frijlink
Een geneesmiddel op de juiste manier toedienen en op de juiste plaats krijgen om het therapeutisch effect te optimaliseren is een onderzoeksgebied op zich. Die discipline beheerst Erik Frijlink tot in de puntjes. Zo heeft zijn onderzoeksgroep een reeks innovatieve poederinhalatoren ontwikkeld, die inmiddels door grote farmaceutische bedrijven in productie zijn genomen. Frijlinks innovaties zorgen voor een betere behandeling van astma of infecties in de long. Ook in de behandeling van de ziekte van Parkinson zorgt de toepassing van inhalatietechnologie ervoor dat de symptomen van de ziekte eerder verdwijnen.

De onderzoeksgroep van Frijlink richt zich ook op ‘targeted drug delivery’. Dit leidde onder meer tot een tablet die een middel tegen de ziekte van Crohn gericht in de dikke darm afgeeft. Ten slotte richt Frijlink zich ook op de verbetering van de houdbaarheid van geneesmiddelen. Hij bereikte ook hier een doorbraak waardoor het griepvaccin zonder koelen langdurig bewaard kan worden.

Dagelijks profiteren inmiddels meer dan 300.000 patiënten van de innovaties die het onderzoek van Frijlink oplevert, en dat aantal groeit snel. Het toenemende gebruik van de geneesmiddelen leidt tot snel stijgende royalty inkomsten over de patenten van Frijlink (over 2015 al €4,8 miljoen) die weer ten goede komen aan de universiteit en het onderzoek van zijn groep.

Een video van een interview met Erik Frijlink n.a.v. zijn nominatie is te bekijken via deze link

Huibregtsenprijs
De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie.

Jaarlijks worden minimaal vier en maximaal acht projecten genomineerd, waarvan er uiteindelijk één wordt bekroond met de Huibregtsenprijs. De prijs wordt uitgereikt op de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag, en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan en een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten.

Laatst gewijzigd:02 juli 2016 12:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...