Over onsFaculty of Science and EngineeringOnderzoekGRIPNews and activitiesAgenda

Promotie T. Zhang

Wanneer:vr 24-11-2017
Aanvang:11:00
Waar:Academiegebouw

Electrochemical cleavage of peptide bonds for mass spectrometry-based proteomics

Elektrochemische eiwitoxidatie alternatief voor chemische en enzymatische splitsing

Tao Zhang heeft - met collega’s van de Universiteit Twente - betere methodes ontwikkeld voor peptide- en eiwitsplitsing, waaronder het miniaturiseren en het verbeteren van de celconfiguratie met boron doped diamond (BDD) elektrodes. Het werd gefinancierd door CSC en STW.

Elektrochemische eiwitoxidatie ontwikkelt zich als een instrumenteel alternatief voor chemische en enzymatische splitsing in massaspectrometrie-gebaseerde proteomics, en als een krachtig gereedschap om oxidatie van peptides en eiwitten in vivo te bestuderen. De voornaamste nadelen van elektrochemische peptidesplitsing vergeleken met de traditionele enzymatische en chemische splitsing zijn de verhoudingsgewijs lage splitsingsopbrengst en de hogere complexiteit van de reactiemengsels door de vorming van niet-splitsingsproducten na oxidatie, naast gesplitste peptides.

Het thema van het promotieonderzoek van Zhang is het ontwikkelen van nieuwe methodes op basis van elektrochemie gecombineerd met massaspectrometrie (EC-MS) om elektrochemische eiwitsplitsing alsmede de toepassing in MS-gebaseerde proteomics, gecombineerd met het labelen van elektrochemisch gevormde reactieve intermediairen, te verbeteren. Een efficiënte en selectieve strategie voor het labelen en afvangen van de gesplitste peptides van interesse, gebaseerd op specifieke reacties van de spirolacton-groepen, is ontwikkeld om de monstercomplexiteit te verminderen en de efficiëntie van proteomics-analyses na elektrochemische eiwitdigestie sterk te verbeteren.

Het tweede doel Zhang was het bepalen van de haalbaarheid van het gebruik van elektrochemische oxidatie in vitro om oxidatieve reacties van peptides en eiwitten in vivo na te bootsen en oxidatiemechanismes te bestuderen. Studies van producten van Gly-Met-Gly, gevormd door radiolytische en elektrochemische oxidatie, voerde hij uit in samenwerking met collega’s van de Universiteit van Bologna (ISOF), Italië.

Promotores: Prof.dr. R.P.H. Bischoff

printOok beschikbaar in het: English